Cruijff staakt zijn revolutie bij Ajax

Johan Cruijff (68) breekt met Ajax. De belangrijkste adviseur en meest invloedrijke Ajacied op afstand – Cruijff woont in Barcelona – kondigde gisteren in zijn column in De Telegraaf aan dat hij zich niet langer zal inzetten voor de Amsterdams club die hij vijf jaar geleden met een ‘revolutie’ naar zijn hand zette. Onder de kop ‘Ik stop ermee’ stelt de oud-voetballer en -trainer: „Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel krijg dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

Het ontslag van zijn vertrouweling Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, is de directe aanleiding. Cruijff voelt bovendien een gebrek aan steun in zijn poging dat ontslag terug te draaien. (NRC)