Tunesië claimt grote aanslag op hotels te hebben verijdeld

De aanslag zou het plan zijn geweest van een groep jihadisten, van wie enkele training in Libië en Syrië hebben gehad.

Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag op het strand bij hotel Imperial Marhaba, afgelopen juni in Tunesië. Foto: Evert-Jan Daniëls/ANP

Tunesië heeft eerder deze maand een grote aanslag op hotels en politiebureaus weten te voorkomen, stelt het hoofd van de Tunesische veiligheidsdiensten dinsdag aan persbureau Reuters. De aanslag zou het plan zijn geweest van een groep jihadisten, van wie enkele training in Libië en Syrië hebben gehad.

De Tunesische politie arresteerde in totaal 17 militanten, zo stelt de veiligheidschef. Eerder dit jaar vonden in Tunesië al twee grote aanslagen plaats. Zo werden in juni in de badplaats Sousse 38 toeristen doodgeschoten terwijl ze lagen te zonnebaden. Die aanslag werd toen opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

In maart vond in de Tunesische hoofdstad Tunis ook al een aanslag plaats. Twee schutters drongen toen het Bardo-museum binnen en schoten daar twintig toeristen dood. Ook voor die daad eiste IS toen de verantwoordelijkheid op.