Boventand eruit geslagen? Trek een kies en laat die vastgroeien op de plek van de verloren tand

Als een kind van 8 tot 12 jaar een blijvende boventand kwijtraakt, bijvoorbeeld in een ongeluk of een gevecht, dan kan een kleine blijvende kies worden getrokken en teruggezet op de plaats van de ontbrekende boventand. Zo’n ‘autotransplantatie’ slaagt in 93 procent van de gevallen, blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.

De Rotterdammers Dick Barendregt en Manfred Leunisse transplanteerden in de afgelopen 11 jaar in totaal 379 kiezen bij 319 kinderen, die ze daarna 10 jaar volgden.

Als het wortelkaaal van de getransplanteerde kies nog niet volledig gevormd is, kan zo’n kies weer snel in de kaak vastgroeien. Bij kinderen kun je geen metalen kunstwortel implanteren, omdat die niet meegroeit met de kaak van het kind. Een orthodontische behandeling werkt daar ook niet op. Dat lukt wel bij de getransplanteerde tanden en kiezen.

Bij volwassenen lukt een autotransplantatie overigens ook, maar dan pas na een wortelkanaalbehandeling. Volgens Barendregt en Leunisse is autotransplantatie niet alleen voor jongere kinderen maar ook voor volwassenen in het algemeen een weinig belastende en ook relatief goedkope behandeling.