Schrijvers op Crossing Border gaan kort in op ‘Parijs’

Om nu te zeggen dat de aanslagen in Parijs hét gespreksonderwerp waren van de auteurs die optraden bij het jaarlijkse muziek- en literatuurfestival Crossing Border in Den Haag: nee. Ook op zaterdag, toen de omvang algemeen bekend was, stond het onderwerp te ver af van het werk van de meeste auteurs. In een ditmaal sterk literair georiënteerd festival, met muzikaal minder grote namen, misschien dat het festival daarom niet was uitverkocht, benadrukten de meesten toch vooral de rol van de verbeelding. Zo legde de Amerikaans Palestijnse auteur Susan Abulhawa wel uit hoe belangrijk het was om de Palestijnen een stem te geven. De Amerikaanse Marilynne Robinson (die nadat ze werd geïnterviewd door president Obama voor The New York Review of Books, een wereldwijde hit is), legde nog wel uit dat elke religie geboden heeft, die tweespalt kunnen veroorzaken. Maar ook bij haar ging het vooral om het vakmanschap. Wie stelliger uitspraken zocht, kon terecht bij Ilja Leonard Pfeijffer. „Ik zit in een luxepositie dat ik standpunten kan innemen die niet populair zijn”, verklaarde hij, waarna hij uitgebreid inging op de actualiteit. Aanleiding voor het gesprek was zijn pas verschenen boek over vluchtelingen Gelukszoekers: „Vluchtelingen zijn op de vlucht voor precies die mensen die de aanslagen in Parijs pleegden. De grootste fout die we nu kunnen maken die zaken te verwarren.”

Leon de Winter ging ook kort in op Parijs, die hij in het verlengde van 9/11 plaatste. Maar hij liet zich door interviewer Daan Heerma van Voss niet uit de tent lokken. Hij onthulde dat dat zijn volgende roman (gepland voor mei 2016) geen complottheorie bevat en dat de roman Stad van de honden per se volgend jaar moet uitkomen: „Ik kan dan mijn jubileum van 25 jaar slechte recensies in NRC Handelsblad vieren.”