Rusland: crash toestel door terroristische aanslag

Er zijn explosieven gevonden in het wrak van het vliegtuig, dat neerstortte in Egypte.

Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Het Russische toestel dat vorige maand neerstortte in de Sinaï, is gecrasht door een bom. Dat heeft de directeur van de Russische veiligheidsdienst FSB vannacht tijdens een speciale bijeenkomst met de Russische president Poetin gezegd, zo meldt persbureau Reuters. Er zijn explosieven gevonden in het wrak van het vliegtuig.

FSB-directeur Alexander Bortnikov zei, volgens een transcript dat is gepubliceerd op de website van het Kremlin:

“We kunnen ondubbelzinnig zeggen dat dit een terroristische daad was.”

Poetin: meer luchtaanvallen Syrië

President Poetin zegt dat de verantwoordelijken gevonden en gestraft zullen worden. Hij looft een beloning van bijna 47 miljoen euro uit aan degene die informatie verstrekt die leidt tot een arrestatie, meldt het Russische persbureau Interfax. Ook zegt hij dat Rusland de luchtaanvallen op Syrië gaat opvoeren.

De Egyptische autoriteiten hebben twee medewerkers van het vliegveld Sharm el-Sheikh gearresteerd omdat ze zouden helpen geholpen de bom aan boord van het toestel te krijgen. Dat zeggen twee veiligheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters. In totaal zijn zeventien mensen vastgehouden.

Rusland verzette zich eerst tegen conclusie terreuraanslag

Op 31 oktober crashte een Russische Airbus A321, die was vertrokken vanaf de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh en op weg was naar Sint Petersburg. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Het toestel stortte neer in de Egyptische Sinaï. Het Verenigd Koninkrijk en de VS zeiden een paar dagen daarna dat de oorzaak een terreuraanslag was. Ze baseerden zich op informatie van inlichtingendiensten. Het Russische hogerhuis gaf eind september toestemming voor luchtaanvallen in Syrië op doelen van rebellen die tegen de Syrische president Assad strijden (onder meer IS).

Maar Rusland wilde die conclusie in eerste instantie niet overnemen, ook al eiste terreurgroep Islamitische Staat (IS) de aanslag algauw op. Het Kremlin verzette zich een week lang tegen de “premature” conclusies van het Westen, schreef onze redacteur Hubert Smeets eerder in NRC. Maar toen ook Russische vluchten naar Egypte vanwege zorgen over de veiligheid opgeschort worden, kon Rusland er niet meer omheen:

“Ook in Rusland is nu het verband aan de orde tussen buitenlands beleid in abstracte zin en terreur die de eigen burgers individueel raakt.”