Premies Menzis, CZ, OHRA en Delta Lloyd stijgen

Maar minder dan minister Schippers voorspelde, omdat ze hun reserves aanspreken.

ANP / Bart Maat

De premies van zorgverzekeraars Menzis, CZ, OHRA en Delta Loyd stijgen volgend jaar, in het geval van de basisverzekering met respectievelijk 2,75 en 4,45, 4,63 en 4,60 euro per maand.

Dat hebben de verzekeraars bekendgemaakt. De premie van de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de Zorg-op-maatpolis, wordt 104,95 euro. De basisverzekering van Menzis kost volgend jaar 107 euro, van OHRA op 105,37 euro en van Delta Loyd op 107,50. Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen 10 euro duurder, namelijk 385 euro.

De verzekeraars zijn relatief laat met de bekendmaking van de premie van 2016 voor de verplicht af te sluiten zorgverzekering. Ze hebben hiervoor tot 19 november de tijd. Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar.

Verzekeraars spreken reserves aan

De premies stijgen minder dan minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) had verwacht. Op Prinsjesdag gaf zij een prognose, onder meer gebaseerd op een stijging van de uitgaven met 1,1 miljard euro: een premiestijging van 7 euro per maand. Dat de premies minder stijgen, komt doordat de verzekeraars hun reserves meer aanspreken, zoals de politiek graag wil. Volgens Schippers zijn de reserves van verzekeraars 3 miljard te hoog.

De rijkdom van zorgverzekeraars is een heikel punt, schreef onze redacteur Jeroen Wester onlangs in NRC:

“Alle Nederlandse zorgverzekeraars hebben reserves opgebouwd van gemeenschapsgeld. En omdat die buffers hoger zijn dan wat De Nederlandsche Bank voorschrijft, eisen politici dat verzekeraars minder op ‘hun’ geld zitten en meer ten gunste laten komen van de samenleving via lagere maandpremies (zie inzet). Verzekeraars zeggen op hun beurt dat ze een veiligheidsmarge willen. Je wil tenslotte niet na één tegenvallertje onder curatele van DNB komen.”