Nederlandse honkballers stranden in kwartfinale

Kalian Sams maakte het eerste punt voor Nederland.

De Nederlandse honkbalploeg is vandaag uitgeschakeld in de kwartfinale van de Premier 12, het officieuze WK. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens verloor in Taiwan met duidelijke cijfers van de Verenigde Staten: 6-1.

‘Team Kingdom of the Netherlands’ opende nog wel de score in de derde inning met een punt van Kalian Sams, maar daar bleef het bij. Nederland maakte te veel fouten in het veldwerk en was ook aan slag niet zichzelf. De Amerikanen kregen alle kans terug te komen en weg te lopen van Nederland. Eerst met drie punten in de vijfde inning en daarna nog met scores in de zevende en achtste inning.

De ploeg kreeg voor de kwartfinale een triest bericht te verwerken. Jair Jurrjens, juist voor het duel met de Verenigde Staten aangewezen als startende werper, haakte af vanwege het overlijden van zijn vader. Tom Stuifbergen, die voldoende hersteld was van zijn enkelblessure, nam de plaats van Jurrjens op de heuvel in. Hij wierp ruim drie innings goed en werd toen vervangen door Jim Ploeger.

Het wegvallen van catcher Shawn Zarraga met een polsblessure leidde tot meer onheil bij Nederland. In de vijfde inning stapelden de fouten zich op en daar profiteerden de Amerikanen dankbaar. Werper Orlando Yntema ging daarbij niet vrijuit.

Oranje sluit het prestigieuze toernooi met de beste twaalf landen van de wereld af met drie overwinningen (Taiwan, Italië en Puerto Rico) en drie nederlagen (Cuba, Canada en Verenigde Staten). (ANP)