Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetin coulanter over schulden Kiev

In ruil voor een brede coalitie met het Westen tegen IS wil Rusland best praten over de miljarden die het nog van Oekraïne krijgt.

De Russische president Poetin deed zijn voorstel gisteren op de G20-top in Antalya.
De Russische president Poetin deed zijn voorstel gisteren op de G20-top in Antalya.

Rusland is bereid om Oekraïne meer tijd te geven voor het terugbetalen van zijn schulden. De regering in Moskou denkt dat de tijd rijp is voor een brede coalitie met het Westen tegen Islamitische Staat. Om het isolement van Rusland, dat samenwerking tot nu toe in de weg staat, te doorbreken, is het Kremlin bereid jegens Oekraïne in te binden.

President Vladimir Poetin heeft op een top van de twintigste grootste economieën ter wereld (G20) in de Turkse badplaats Antalya voorgesteld de schuldenlast van Oekraïne „diepgaand te herstructureren”. Moskou eist niet langer dat Oekraïne voor het eind van het jaar zijn schuld van 3 miljard dollar afbetaalt. Hij wenst wel dat de Oekraïense schuld aan Rusland wordt gegarandeerd door de Verenigde Staten en de Europese Unie. Poetin, die zijn eigen stap als „onverwacht” typeerde, heeft hierover in Turkije apart gesproken met president Barack Obama van de VS.

IMF cruciaal

Rusland is zelfs bereid af te zien van elke vorm van aflossing dit jaar als het erin slaagt om met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een betalingsregime af te spreken en Oekraïne zich verplicht om de komende drie jaar elk jaar een miljard terug te betalen.

Anton Siloeanov, de Russische minister van Financiën, wilde niet zeggen met welk plan het IMF over de brug moet komen. Moskou wil wel voor 9 december zekerheid hebben.

Het IMF speelt een cruciale rol. Het fonds kondigde eerder deze maand aan dat het Oekraïne financieel zou blijven steunen, ook als Kiev zijn schulden aan Rusland niet op tijd zou afbetalen. Normaliter verschaft het IMF geen extra leningen meer in zo’n geval. Oekraïne heeft die leningen nodig om zijn schulden van 17,5 miljard dollar te kunnen afbetalen.

Dat het IMF deze regel veranderde, was een succesje voor de Oekraïense regering, die niet wil dat Rusland een veto heeft op welk afbetalingsplan dan ook. Minister Natalia Jaresko van Financiën voorzag vorige week nog dat de Russische leiding het op een default van de Oekraïense staat zou laten aankomen. Tot gisteren was Moskou niet bereid om te praten over herstructurering van de schulden. Het IMF noemt de ommezwaai van Poetin een „positieve stap”.