Overhaaste militaire actie geen oplossing voor terrorisme

None

President François Hollande heeft gisteren, drie dagen na de reeks bloedige terreuraanslagen in Parijs, een vastberaden gezicht van Frankrijk getoond. Dat was van groot belang. Een land dat zo hard is getroffen, zoekt houvast bij zijn leider. De eigen bevolking, de rest van de wereld en ook de terreurorganisatie die heeft toegeslagen, moeten zien dat Frankrijk nog overeind staat en deze aanval niet onbeantwoord zal blijven. „Onze democratie heeft aanzienlijk geduchtere tegenstanders overwonnen”, zei Hollande gisteren, in een plechtige toespraak tot de verzamelde vergadering van beide huizen van het parlement in Versailles. Frankrijk is in oorlog, zei de president ook, „een oorlog tegen het jihadistisch terrorisme dat de hele wereld bedreigt en niet alleen Frankrijk”. En over Islamitische Staat, de organisatie achter de aanslagen, zei hij dat deze „niet moet worden ingedamd, maar vernietigd”.

Met die belofte stak hij de Fransen misschien een hart onder de riem, maar realistisch was ze niet. Na 9/11 hebben de presidenten Bush en Obama hun burgers ook voorgespiegeld dat ze definitief met terreurgroepen zouden kunnen afrekenen. Maar steeds bleek dat niet haalbaar. Terrorisme is een hardnekkig fenomeen. Terreurgroepen bestrijden is een zaak van hele lange adem. En die strijd kan niet alleen met militaire middelen worden gevoerd. En ook niet alleen in het Midden-Oosten, want opnieuw bleek dat terroristen ook in Europese steden gezocht moeten worden.

Nieuw zijn zulke inzichten niet. De afgelopen veertien jaar heeft het Westen belangrijke lessen geleerd over het voorkomen en bestrijden van terrorisme. Over wat werkt en wat averechts werkt. Met die lessen zouden Frankrijk en de rest van de wereld nu hun voordeel moeten doen.

De manier waarop Frankrijk en zijn bondgenoten op deze terreuraanval reageren, kan jarenlang grote gevolgen hebben voor de veiligheid in Europa en daarbuiten. Overhaaste militaire escalatie zonder duidelijke strategie brengt grote gevaren met zich mee. Islamistische Staat is een ernstige bedreiging die dringend bestreden moet worden. Maar de effectiviteit van de tegenmaatregelen zou voorop moeten staan, niet onrealistische verwachtingen, laat staan wraakgevoelens.

Hollande kondigde aan dat hij steun zal zoeken bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Daar is alle reden voor, want de de internationale vrede en veiligheid zijn in het geding. Maar een gelegenheidsalliantie met het regime van de Syrische president Assad kan geen oplossing zijn voor Syrië, en dus ook niet voor het terrorisme van de Islamitische Staat.