Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Otto Frank co-auteur van ‘Dagboek van Anne Frank’

Door het co-auteurschap komen de auteursrechten van ‘Het dagboek van Anne Frank’ pas in 2050 te vervallen.

Otto Frank, de vader van Anne, op archiefbeelden.
Otto Frank, de vader van Anne, op archiefbeelden. Foto ANP

Het Zwitserse Anne Frank Fonds is uitgevers wereldwijd op het hart aan het drukken dat Otto Frank co-auteur is van Het dagboek van Anne Frank (1947), waarmee de auteursrechten van het boek pas in 2050 komen te vervallen. Dat schrijft The New York Times.

Een jaar geleden liet het Anne Frank Fonds, bij monde van hun Nederlandse advocaat en auteursrechtexpert Kamiel Koelman, in NRC Handelsblad weten dat de rechten op het dagboek ook in Nederland nog tot ver na 2016 doorlopen.

Het achterhuis, de titel waaronder Anne Franks dagboek in 1947 werd gepubliceerd, was door Otto Frank samengesteld uit twee versies van Anne’s dagboek. Om die reden verdient Otto Frank, als “bewerker”, zijn eigen copyright. Koelman:

“Hij creëerde een nieuw werk. Je kunt het vergelijken met de kunstenaar die een collage van andermans foto’s maakt. Hoewel hij de gebruikte foto’s niet zelf heeft geschoten, is het auteursrecht op de collage wel van hem.”

De algemene regel in het Nederlandse auteursrecht luidt dat werk wordt beschermd tot zeventig jaar na de dood van de auteur. Daardoor vervallen de auteursrechten op het wereldberoemde dagboek, dat Anne Frank tussen juni 1942 en augustus 1944 als onderduikster in Amsterdam bijhield, op 1 januari 2016, zeventig jaar na haar overlijden in concentratiekamp Bergen-Belsen. Bij een co-auteursschap van Otto Frank, die in 1980 kwam te overlijden, vervallen de rechten pas in 2050.