Themakanaal voor documentaires stopt per 1 januari

Per 1 januari is het themakanaal NPO Doc (tot 2013 Holland Doc 24) verleden tijd. In maart schreef NRC al dat de Publieke Omroep van plan was het kanaal voor documentaires samen te voegen met NPO Cultura – wat toen op bezwaren van de omroepen stuitte. Vooral de VPRO was bang dat de fusie ertoe zou leiden dat het nieuwe kanaal alleen nog maar herhalingen van documentaires van NPO 2 en 3 zou uitzenden. Nu is duidelijk dat NPO Doc inderdaad verdwijnt. NPO Cultura neemt de programmering over; in de zomer van 2016 moet het fusiekanaal van start gaan. Volgens de NPO lopen er momenteel gesprekken met de omroepen over programmering, organisatie en budgetten. Er zouden nog steeds eigen producties specifiek voor de themakanalen kunnen worden gemaakt. Wat er met npodoc.nl gebeurt, is nog onduidelijk. Volgens de VPRO blijft die bestaan, terwijl de NPO zegt dat de site per 1 januari ook stopt en plaatsmaakt voor een nieuwe, waar de documentaires van NPO 2 te zien zullen zijn.