Noord-Ierse nationalisten en unionisten sluiten deal

De deal betekent een doorstart voor de katholiek-protestantse regering in Noord-Ierland.

De hoofdrolspelers in de Noord-Ierse kwestie: Martin McGuinness, Peter Robinson, Theresa Villiers en David Cameron. Foto: Paul McErlane / EPA

De leiders van de Ierse nationalisten en de pro-Britse unionisten uit Noord-Ierland hebben vandaag een overeenkomst gesloten die de deling van de macht in het land herstelt. De coalitie was uit elkaar gevallen na ruzies tussen de partijen in september.

De deal betekent een doorstart voor de katholiek-protestantse regering in Noord-Ierland, meldt AP. Het 67-pagina’s tellende document getiteld “A Fresh Start” kwam tot stand na meer dan een jaar onderhandelen tussen de partijen.

Opgeluchte reacties

De pro-Britse leider Peter Robinson en de pro-Ierse leider Martin McGuiness lieten weten dat de deal, ondanks de gedane concessies, genoeg raakvlakken biedt om de coalitie bij elkaar te houden. Een belangrijke voorwaarde was een toezegging van de Britse premier David Cameron: er zal door Londen 760 miljoen euro in Noord-Ierland worden geïnvesteerd om eerdere bezuiningen te compenseren.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Theresa Villiers, was opgetogen met de overeenkomst:

“Dit is een goede dag voor Noord-Ierland en een nieuwe start voor de regering. Deze deal pakt onderwerpen aan die een grote schaduw wierpen op de toekomst van de lokale instituties hier.”

Decennialang geweld

Sinds 1998 moeten de katholieke Ierse nationalisten en de pro-Britse protestanten de macht delen in Noord-Ierland. In dat jaar werd een einde gemaakt aan decennialang geweld. De afgelopen jaren heeft onenigheid echter een verlammende werking gehad op het vernieuwen van wetgeving.

    • Etienne Verschuren