Netanyahu akkoord met bouw huizen in bezet gebied

Het gaat in totaal om 454 huizen in twee wijken in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem.

De Israëlische premier Netanyahu tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet afgelopen week in Jeruzalem. Foto: Ronen Zvulun / EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft toestemming gegeven voor de bouw van nieuwe behuizing in bezet Oost-Jeruzalem. Volgens Reuters gaat het 436 huizen in de wijk Ramat Shlomo en nog eens 18 woningen in de wijk Ramot. De woningen zijn in de verkoop gezet al voordat de constructie is begonnen.

De plannen dateren al van 2010, toen het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming gaf voor de constructie van 1.600 huizen in de wijk Ramat Shlomo. Door diplomatieke druk van de Verenigde Staten werd de bouw uitgesteld. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden wees Israël bij een bezoek aan het land toen publiekelijk terecht.

Reactie Palestijnen

De Palestijnse Autoriteit heeft het Israëlische plan in een reactie veroordeeld als een “flagrante schending van het internationaal recht”. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het besluit bekritiseerd:

“We zien dit soort activiteit als illegitiem en contraproductief voor de vrede.”

Het besluit komt een week nadat Netanyahu tijdens een bezoek aan Washington sprak met de Amerikaanse president Barack Obama. In deze gesprekken onderstreepte Netanyahu nog zijn voorkeur voor een tweestatenoplossing als uitkomst voor het conflict met de Palestijnen.