Nederlandse correspondent Marokko uitgezet

Rik Goverde kreeg naar eigen zeggen geen reden te horen.

ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse correspondent Rik Goverde is Marokko uitgezet, zonder dat hem een reden is medegedeeld. Dat meldde hij maandagavond op Twitter. Goverde had geen verblijfs- en werkvergunning.

Twitter avatar RikGoverde Rik Goverde Was picked up by police this afternoon. Being kicked out of #Morocco as we speak, no official reason given. Being put on boat in Tanger Med.

Een paar uur na aanhouding land uitgezet

Goverde werd maandagmiddag aangehouden op straat door drie agenten in burger, en ‘s avonds op de boot naar Zuid-Spanje gezet, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad, een van zijn opdrachtgevers.

“Ik moest mee naar het hoofdbureau en daar hoorde ik dat ik op bevel van Wali, de gouverneur van Rabat, het land uitmoest. Ik mocht nog even naar huis om wat spullen bij elkaar te rapen en nu loop ik met vier tassen de boot op in de haven van Tanger Med.

“Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken, maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wilt hebben.”

Goverde zegt niet te begrijpen waarom hij zonder waarschuwing het land is uitgezet. Hij noemt een radio-item over de integratie van de Westelijke Sahara in Marokko als mogelijke reden, maar hij kan zich dat “haast niet voorstellen”.

Twitter avatar fadelabdellaoui Fadel Abdellaoui @RikGoverde expulsé du Maroc!!!! C’est un gentil lui méksk??? https://t.co/tNAL78TY2C

Nederlandse ambassade neemt vandaag op met Marokkaanse autoriteiten

De Nederlandse ambassade in Rabat heeft met Goverde gesproken en neemt vandaag contact op met de Marokkaanse autoriteiten, om te achterhalen wat de oorzaak is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de vrijheid van meningsuiting heel belangrijk te vinden en dat “journalisten vrij hun werk kunnen doen”. Daarom houdt het ministerie de zaak nauwlettend in de gaten.

    • Mirjam Remie