Namen onderzoekscommissie naar lek ‘Stiekem’ bekend

De Tweede Kamer stemt later deze week over de opdracht en de samenstelling van de commissie.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maakt vorige week na een vergadering van het presidium bekend dat er een onderzoekscommissie naar het lek wordt ingesteld. Foto ANP / Bart Maat

Alle leden van de onderzoekscommissie die het lek in de ‘commissie-stiekem’ moet gaan onderzoeken zijn bekend. Nadat eerder al duidelijk was dat Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Mark Harbers (VVD) zitting zullen nemen in de commissie, zijn daar nu de namen van Michiel van Nispen (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA), Carola Schouten (ChristenUnie), Raymond de Roon (PVV) en Vera Bergkamp (D66) bijgekomen. Dat maakten hun partijen vanmiddag bekend.

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, besloot vorige week dat er een onderzoekscommissie moet komen naar mogelijke lekken uit de commissie-stiekem, de commissie waarin de fractievoorzitters strikt vertrouwelijk worden geïnformeerd over de veiligheidsdiensten.

Kamer nam actie na bekendmaking OM

Begin vorige week maakte het OM bekend dat het “één of meer leden” van de commissie in beeld had gekregen bij het mogelijke lekken van informatie naar NRC. Omdat dit een mogelijk ambtsmisdrijf door Kamerleden betreft, legde de Rijksrecherche het onderzoek stil en was het aan de Kamer zelf om verdere stappen te nemen.

Alleen de zeven partijen die in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, komen in de onderzoekscommissie. De Tweede Kamer ging vanmiddag akkoord met de opdracht en de samenstelling van de commissie, die binnen drie maanden moet besluiten of de Hoge Raad tot vervolging moet overgaan in de zaak.

In februari vorig jaar schreef NRC over twee vergaderingen van de commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD), beter bekend als de commissie-stiekem. Kort nadat via NRC naar buiten kwam dat dat de werkelijke herkomst van 1,8 miljoen ‘Nederlandse’ belgegevens in handen van de Amerikaanse afluisterdienst NSA wel degelijk in de commissie was besproken, heeft commissievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) aangifte gedaan van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de CIVD.