Ministerie Veiligheid en Justitie krijgt 200 miljoen extra

Het extra geld was nodig omdat de begroting anders onvoldoende steun dreigde te krijgen in de Eerste Kamer.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Foto Bart Maat/ANP

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt er ongeveer 200 miljoen euro bij. Dat bevestigen bronnen aan NRC. Het extra geld was nodig omdat de begroting anders onvoldoende steun dreigde te krijgen in de Eerste Kamer.

Naar verwachting sturen minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en Van der Steur (Veiligheid en Jusitie, VVD) donderdag een brief hierover naar de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen waren kritisch omdat er volgens hen ‘gaten’ in de begroting zitten. In de begroting wordt gerekend op inkomsten uit nieuwe wetten die er niet lijken te komen, omdat die weinig steun hebben in de senaat. Niet alleen vanuit de politiek was kritiek op de begroting. De afgelopen maanden verschenen meerdere kritische rapporten over de budgetten van de politie en het Openbaar Ministerie.

Het is nog niet duidelijk waar het extra geld naartoe gaat. De totale begroting van Veiligheid en Justitie bedraagt 11,5 miljard euro.

    • Christiaan Pelgrim