Teruglezen: Duitsland-Nederland afgelast, geen explosieven gevonden

We sluiten het liveblog nu af

Bedankt voor het volgen. Bekijk onze website voor updates over Hannover, de aanslagen in Parijs en overige berichtgeving. Meer weten? Lees vast een van deze bijzondere stukken:

Gevaar geweken op Hannover Hauptbahnhof

In een intercity op Hannover Hauptbahnhof heeft de federale politie een pakket met kabels, printplaten en een mobiele telefoon gevonden. Volgens de politie is er geen gevaar meer. De persoon die het pakket had achtergelaten zou het station uit zijn gevlucht.

Dit is wat we nu weten

  • Iets voor 19.30 uur is de Duitse HDI-arena in Hannover ontruimd. Daar stond de wedstrijd Duitsland – Nederland op het punt te beginnen. Het duel werd afgelast.
  • De politie in Hannover waarschuwde voor “concreet gevaar” voor de hele stad. Er zou een "aanwijzing" zijn geweest voor een aanslag die serieus genomen moest worden. Een deel van het openbaar vervoer werd stilgelegd (maar rijdt inmiddels weer).
  • Diverse Duitse media meldden dat de politie in de buurt van het stadion in Hannover een ambulance met explosieven zou hebben gevonden. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en zijn Nedersaksische collega Boris Pistorius (SPD) zijn echter geen explosieven gevonden en geen arrestaties verricht.
  • Experts van de federale politie onderzoeken een verdacht object in een intercitytrein op Hannover Hauptbahnhof. Perron 9 tot en met 4 is nu afgesloten.

Oranje op weg naar huis

De volledige sectie en staf van het Nederlands elftal is iets voor 22.00 uur richting Nederland vertrokken, zegt Bert van Oostveen, manager betaald voetbal bij de KNVB. "Ze zijn veilig op weg. Het gaat er niet om of ze met een vliegtuig of met de bus naar Nederland gaan. Er was geen reden meer om hier te blijven."

"We wilden niet wijken voor terreur, maar sinds vrijdag weten we al dat dit niet altijd lukt", zei Van Oostveen, verwijzend naar de aanslagen in Parijs.

"We wilden graag een gebaar maken. We wilden graag voetballen, ondanks de gebeurtenissen in Parijs. Maar als de autoriteiten de veiligheid niet meer kunnen garanderen dan houdt het op. Dan heb je geen keus meer."

Vanavond zou Nederland een oefenwedstrijd spelen tegen Duitsland in Hannover. Het duel is anderhalf uur voor aanvang afgelast wegens terreurdreiging. (ANP)

Intussen op Hannover Hauptbahnhof

Experts van de federale politie onderzoeken een verdacht object in een intercitytrein op Hannover Hauptbahnhof. Perron 9 tot en met 4 is nu afgesloten.

Geen explosieven of arrestaties

Volgens Boris Pistorius (SPD) zijn vooralsnog geen explosieven gevonden en is er niemand gearresteerd. Eerder vanavond meldden diverse Duitse media dat de politie in de buurt van het stadion in Hannover een ambulance met explosieven zou hebben gevonden. Dat bericht werd niet bevestigd door de politie. De politie maakte zelf eerder melding van dreiging met explosieven in het stadion.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zei voornemens te zijn grootschalige evenementen in de toekomst gewoon te laten doorgaan.

"Wij zijn niet bereid onze levenswijze te veranderen."

In Hannover is de politie vannacht in versterkte eenheden aanwezig.

De Maizière: moeilijke situatie

De persconferentie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en zijn Nedersaksische collega Boris Pistorius (SPD) is zojuist begonnen. De Maizière sprak van een "moeilijke situatie", maar verklaarde ook dat de lokale autoriteiten aanwijzingen voor een dreiging hadden. De precieze ernst van de dreiging kon hij niet bekendmaken - dan zouden burgers zich "zorgen gaan maken". We hebben het zekere voor het onzekere genomen, aldus De Maizière.

"In zo'n moeilijke situatie heeft, bij twijfel, de bescherming van mensen prioriteit."

Volgens Pistorius zijn er vooralsnog geen explosieven gevonden in Hannover.

Kijk hier live mee (persconferentie in het Duits).

'Afgelasting voelt als nederlaag'

De ministers Schippers (Sport) en Hennis (Defensie) zijn vanavond snel geëvacueerd uit het stadion uit Hannover. In een verklaring stellen ze:

"Het voelt als een nederlaag dat deze wedstrijd is afgelast. De wedstrijd stond in het teken van onze steun aan Frankrijk. Maar veiligheid voor toeschouwers en spelers staat uiteraard voorop. Over de redenen van de afgelasting verwijzen we door naar de Duitse autoriteiten."

'Verdacht pakketje op station Hannover'

Agenten onderzoeken nu een "verdacht object" op het Centraal Station van Hannover, zo schrijft de politie van Hannover op Facebook. Een deel van het station is afgezet.

Twitter avatar dw_sports DW Sports BREAKING: Police in Hanover have closed a section of the city's central train station as another object has been discovered." #GERNED

Openbaar vervoer rijdt weer

Bussen, trams en metro in Hannover houden weer de gewone dienstregeling aan. Dit heeft het plaatselijke vervoersbedrijf üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe zojuist laten weten. Eerder op de avond waren op last van de politie tram- en metrolijnen geschrapt of onderbroken vanwege terreurdreiging in de stad.

Oproep inwoners binnen te blijven

Het is nog altijd wachten op meer informatie over de situatie in Hannover, waar om 20.30 uur op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen in Hannover een persconferentie zou beginnen (maar die is nog altijd niet begonnen). De chef van de lokale politie, Volker Kluwe, heeft de inwoners van Hannover opgeroepen uit voorzorg binnen te blijven. Eerder vanavond meldde de politie dat er in heel Hannover een 'concrete dreiging' zou bestaan. De politie had ook aanwijzingen dat in het voetbalstadion waar Oranje zou spelen een explosief tot ontploffing zou worden gebracht.

Engeland - Frankrijk 'gewoon' begonnen

De oefenwedstrijd tussen Engeland en Frankrijk, die plaatsvindt op Wembley in Londen, is om 21.00 uur ondanks de afgelasting van Duitsland - Nederland gewoon begonnen. Fans van beide landen zingen er gezamenlijk het Franse volkslied, La Marseillaise, ziet NRC-correspondent Titia Ketelaar:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar In Wembley gaat het beginnen #engvfra https://t.co/Tk0tpRThx9

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar De Marseillaise uit 80.000 kelen #wembley #engvfra https://t.co/w7UKCLXf1A

Dit zijn de plekken waar dreiging is/was

Onze medewerker Yordi Dam maakte snel dit kaartje met daarop de plek van het voetbalstadion in Hannover en de eveneens ontruimde concertzaal, de TUI Arena:

Evacuatie zonder problemen verlopen

De evacuatie van het voetbalstadion in Hannover is zonder problemen verlopen. Dit heeft de chef van de plaatselijke politie, Volker Kluwe, gezegd tegen de Duitse publieke omroep ARD. Hij riep de supporters op niet in grote groepen bij elkaar te staan in de stad.

'Ambulance met explosieven gevonden'

Diverse Duitse media meldden dat de politie in de buurt van het stadion in Hannover een ambulance met explosieven zou hebben gevonden, maar dit bericht is nog niet bevestigd door de politie. De politie zelf maakte eerder melding van een dreiging met explosieven in het stadion.

'Mannschaft' in veiligheid gebracht

'Die Mannschaft', de bijnaam van het Duitse voetbalelftal, is naar een veilige plek gebracht, meldt de Duitse voetbalbond op Twitter:

Twitter avatar DFB_Team Die Mannschaft #DieMannschaft ist an einem sicheren Ort. Das Spiel findet nicht statt. #GERNED https://t.co/XWkJkAbaG1

Sind auf dem Weg ins Stadion v. d. Polizei umgeleitet worden u. an sicherem Ort. Mehr können wir derzeit nicht sagen, Bitte u. Verständnis.

— Jens Grittner (@JensGrittner) November 17, 2015

De spelers van beide elftallen waren nog niet in het stadion. Ook het Nederlands elftal is terug in het hotel, meldt Telegraaf-verslaggever Mike Verweij:

Twitter avatar MikeVerweij Mike Verweij #Oranje nu terug in hotel in Hannover. In onzekerheid. Spelers willen vanavond nog naar #Nederland maar weten nog niets

Minister De Maizière geeft persconferentie

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en zijn Nedersaksische collega Boris Pistorius (SPD) geven om 20.30 uur een persconferentie waarin zij informatie geven over de achtergrond van de afgelasting van de interland Nederland tegen Duitsland. Dat verklaarde een woordvoerder van de premier van Nedersaksen Stephan Weil in Hannover zojuist.

Politie: "concrete dreiging voor heel Hannover"

De politie in Hannover waarschuwt voor een “concreet gevaar” voor de hele stad. Dat meldt het Duitse tv-station NDR. Er zou een "aanwijzing" zijn geweest voor een aanslag die serieus genomen moet worden, zo meldt DPA.

Volgens persbureau ANP heeft het plaatselijke vervoersbedrijf Üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe op last van de politie tramlijn 17 stilgelegd. Op de tramlijnen 7 en 9 is een aantal haltes geschrapt.

Duitsland-Nederland afgelast, stadion ontruimd

De Duitse HDI-arena in Hannover is ontruimd. Daar stond de wedstrijd Duitsland – Nederland op het punt te beginnen, maar die is afgelast.

NRC-correspondent Frank Vermeulen is aanwezig bij het stadion.

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Interland Duitsland-Nederland gecanceld. Nog geen verklaring. Publiek gelaten. Was nog niet in stadion https://t.co/WHD13oYdBK

Volgens Vermeulen hebben er rondom het stadion meerdere veiligheidsincidenten voorgedaan:

"De politie bevestigt dat de wedstrijd om veiligheidsredenen is afgelast. Een verdachte koffer werd achtergelaten bij een worstenkraam, waarna die plek werd afgezet. Hoewel na een half uur het sein veilig werd gegeven, deed zich daarna een ander incident voor waarna is besloten de wedstrijd niet door te laten gaan."

De evacuatie verloopt rustig:

"Ik stond nog voor het stadion toen de politie vertelde dat de wedstrijd is afgelast. Het publiek verlaat momenteel rustig en gelaten het stadion."

'Nieuwe politie-actie in Molenbeek'

In de Brusselse wijk Molenbeek is een grootscheepse politie-actie aan de gang. Dat meldt de Belgische tv-zender VTM. De actie zou volgens het Belgische federaal parket geen verband houden met de aanslagen in Parijs, maar met een zaak rondom wapens in Brussel. Dit weekend waren er ook al huiszoekingen in Molenbeek. Daarbij werden geen verdachten gearresteerd.

Brussel staat te boek als een plek waar veel wapens relatief gemakkelijk te krijgen zijn. NRC-correspondent Tijn Sadée maakte begin deze maand een reportage in de Belgische hoofdstad.

250 mensen betuigen steun bij Franse ambassade Den Haag

Zo'n 250 mensen zijn de afgelopen dagen naar de Franse ambassade in Den Haag gekomen om persoonlijk het condoleanceregister voor de aanslagen van Parijs te tekenen, meldt ANP. Vandaag is de laatste van drie dagen van nationale rouw. Het condoleanceregister is vanaf morgen gesloten.

Ook heeft de ambassade zo'n vijftig condoleanceboodschappen ontvangen en hebben mensen steunbetuigingen achtergelaten op de Facebook-pagina van de ambassade.

Op de Nederlandse site www.condoleance.nl hebben bijna 8500 mensen hun medeleven betuigd met de slachtoffers.

Geen uitsupporters bij Franse Europa League-wedstrijden

Bij de thuiswedstrijden van Franse clubs in de Europa League zijn de komende dagen geen uitsupporters welkom. Dat meldt persbureau ANP. Dit is een direct gevolg van de aanslagen in Parijs. Bij de wedstrijd tussen AS Monaco en Anderlecht zal het uitvak leeg blijven. Gisteren werd al bekend dat supporters van FC Groningen niet welkom zijn bij de wedstrijd tegen Olympique Marseille die volgende week gespeeld wordt.

Assad: alleen samenwerken met Frankrijk als beleid verandert

Syrië zal alleen informatie delen met Frankrijk als dit land zijn beleid ten aanzien van Syrië verandert, dat zei de Syrische president Assad in een interview met het Franse magazine Valeurs Actuelles, een dag na de aanslagen in Parijs.

"Als de Franse overheid niet serieus is in het gevecht tegen terrorisme, zullen we onze tijd niet verspillen en samenwerken met een land, overheid of institutie dat terrorisme steunt."

Assad benadrukte altijd voorstander te zijn geweest van een internationale coalitie tegen terrorisme. Volgens hem is het aan het Syrische volk hun toekomst door middel van verkiezingen te bepalen.

Zeven arrestanten Duitse stad Aken vrijgelaten

De zeven mensen die eerder op de dag in de Duitse plaats Alsdorf werden gearresteerd, zijn alle zeven vrijgelaten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière liet vandaag weten dat de arrestanten niets te maken hebben met de aanslagen in Parijs.

Frankrijk opent jacht op tweede verdachte aanslagen

Frankrijk heeft de jacht geopend op een tweede verdachte van de aanslagen in Parijs, zo melden Franse autoriteiten volgens AP. Bij de aanslagen in Parijs kwamen zeven daders om het leven. Eerder werd bekend dat Salah Abdeslam door de politie wordt gezocht, nu is daar een tweede verdachte bijgekomen.

Broer gezochte Salah Abdeslam: geef je over

Mohamed Abdeslam, de broer van de gezochte Salah Abdeslam heeft zijn broer geadviseerd zich over te geven aan de politie. Dat zei hij vandaag in een gesprek met de Frans televisiezender BFM. Voor de video klik hier.

Nu zeven arrestanten bij Duitse stad Aken

Inmiddels heeft de Duitse politie bekendgemaakt dinsdag zeven mensen te hebben gearresteerd in het dorp Alsdorf, op zo’n tien kilometer van de Nederlandse grens. Dat meldt de Duitse politie volgens lokale media. Eerder vandaag werd al bekendgemaakt dat er een grote actie gaande was. Toen werd melding gemaakt van vijf arrestanten. Alle zeven zouden verband houden met de aanslagen in Parijs van vrijdag. Bij de arrestatie heeft de politie, gemaskerd en met machinegeweren, de omgeving van een uitzendbureau afgezet. Ook werden diverse straten tijdelijk afgesloten.

Het is nog niet bekend om wie het gaat en wat hun connectie is met de aanslagen in Parijs.

Anti-terreuractie in Boulogne-sur-Mer

De politie rukte met meer dan vijftien voertuigen uit in de wijk Chemin Vert, zo meldt de regionale krant La Voix du Nord. Een man zou zijn gearresteerd. Het zou gaan om de vader van een van de verdachten.

Getuigen lieten aan de politie weten automatische wapens gehoord te hebben, zegt ook Frankrijk-correspondent van NRC Handelsblad, Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Grote anti-terreuractie in Boulogne-sur-Mer. Schoten gehoord https://t.co/WIqONskxUw

Kamer debatteert donderdagochtend over Parijs

Het is inmiddels duidelijk wanneer en hoe laat de Kamer debatteert over de aanslagen in Parijs:

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs is donderdagochtend om 10.15 uur. Kamer gaat in debat met Rutte, Asscher en Van der Steur.

Een verzoek van PVV-leider Wilders om nog deze week in de Tweede Kamer te debatteren over de aanslagen in Parijs kreeg vanmiddag brede steun van de andere partijen in het parlement. Doordat de Kamer wil dat naast premier Rutte ook vicepremier Asscher en minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur bij het debat aanwezig zijn, vindt het debat (om agendatechnische redenen) donderdag plaats, vanaf 10.15 uur.

PvdA: mogelijk toch bombarderen in Syrië

De PvdA kan Nederlandse bombardementen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) mogelijk toch steunen als er bij het internationaal Syrië-overleg in Wenen een politieke oplossing wordt gevonden voor de toekomst van het land. PvdA-leider Diederik Samsom erkende vanmiddag in de Tweede Kamer tegenover persbureau ANP dat er in de strijd tegen IS een nieuwe fase is aangebroken. In Wenen praten twintig landen en internationale organisaties over een politieke oplossing van het conflict in Syrië. Meedoen met de bombardement kan, zei Samsom, als het internationaal recht wordt gerespecteerd en er meer is dan alleen een militaire oplossing. Zonder politiek akkoord, bereik je met bombarderen niks, aldus Samsom.

Ajax en Feyenoord verscherpen controle stadions

Voetbalclubs Ajax en Feyenoord gaan de controles rond de thuiswedstrijden tegen respectievelijk SC Cambuur en FC Twente dit weekeinde aanscherpen. Een woordvoerder van Ajax tegenover ANP:

"Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs hebben we dit besloten na overleg met mensen van politie, gemeente, ArenA en Openbaar Ministerie",

Bezoekers van de wedstrijd in de Arena moeten zich kunnen legitimeren en kunnen ook gefouilleerd worden. Ook zullen er extra controles op voertuigen en tassen plaatsvinden. De club vraagt bezoekers daarom vroeger naar het stadion te komen.

Ook Feyenoord neemt extra veiligheidsmaatregelen. De club wil niet uitweiden over wat de exacte maatregelen inhouden.

Hollande ontmoet Poetin en Obama

Hollande heeft op 24 november een ontmoeting met Obama in Washington, en 26 november met Poetin in Moskou, meldt persbureau Reuters.

Rusland heeft de luchtaanvallen op Syrië geïntensiveerd met kruisraketten en langeafstandswerpers. Vandaag maakte het Kremlin bekend nu zonder twijfel vast te stellen dat de Russische Airbus eind vorige maand door een terreuraanslag crashte. Alle 224 inzittenden kwamen daardoor om het leven. De afgelopen 48 dagen heeft Rusland 2.300 aanvallen uitgevoerd in Syrië. Poetin zegt dat Rusland een gezamenlijke Syrië-strategie kan ontwikkelen met Rusland.

Oppenheimer en Kamagurka


Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Kamagurka vandaag in NRC. Voor de populaire rechtse columnist Éric Zemmour is het geen grap https://t.co/tTNN3me3HQ https://t.co/GcTndXZWwf

Dijsselbloem: begrip voor hoger Frans tekort

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft er begrip voor als het Franse begrotingstekort door antiterreurmaatregelen hoger uitkomt, zo zei hij tegen RTL Z.

"Begrip en solidariteit met Frankrijk staan nu voorop. Als zij het nodig vinden om de uitgaven te verhogen is dat een nationale keuze. Wat het betekent voor de begroting of de begrotingsregels, daarvoor is het te vroeg. Dit zijn onvergelijkbare grootheden. Begrip staat voorop, maar dat wil niet zeggen dat je nu de begroting laat lopen. Maar ik begrijp dat Frankrijk nu dit accent zet.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat Frankrijk de huidige situatie misbruikt door zich nu niet te houden aan de begrotingsregels. Het Franse tekort lag al vóór de aanslagen in Parijs boven de EU-normen, aldus Zijlstra.

Reacties op uitspraak Rutte

Naast Geert Wilders reageerden ook andere fractieleiders vanmiddag in de Tweede Kamer op de aanslagen in Parijs en de stelling van Rutte dat Nederland in oorlog is. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat het kabinet de afgelopen tijd te weinig heeft gedaan in de strijd tegen het terrorisme. Nederland moet ook in Syrië bombarderen, herhaalde Buma, en het Westen moet ook bereid zijn grondtroepen naar Syrië en Irak te sturen om de strijd met Islamitische Staat aan te binden. "IS moet vernietigd worden", aldus de CDA-leider.

D66-leider Alexander Pechtold vindt het gebruik van het woord 'oorlog' door Rutte onverstandig.

"Ik vind dat politici moeten oppassen met woorden die gevolgen hebben voor onze eigen rechtsstaat. En ik gun die terroristen niet dat wij in een staat van oorlog zijn."

Pechtold zei verder dat er vooral gewerkt moet worden aan meer perspectief voor moslimjongeren in het Westen zodat de aantrekkingskracht van IS wordt verkleind.

Duitse politie verricht nog twee arrestaties in Aken

De Duitse politie heeft nog twee andere verdachten gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder dinsdagmiddag werden al drie andere verdachten opgepakt; het zou toen gaan om twee vrouwen en een man. Ook nu is niet verteld wat de verdachten te maken hadden met de aanslagen.

'Stem jihadist te horen op audio-opname'

De stem van een Franse jihadist is te horen op een audio-opname waarin de aanslagen in Parijs worden opgeëist door terreurbeweging IS. Dat meldt AFP op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. Volgens de bronnen zou het gaan om de jihadist Fabien Clain.

Clain is een familielid van Mohamed Merah, die in 2012 drie soldaten, een leraar en drie studenten van een Joodse school vermoordde. De 35-jarige Clain werd in 2009 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij zat toen al in Syrië.

Kabinet gaat registratie van asielzoekers sneller verbeteren

Meer nieuws uit de Kamerbrief die Rutte vanmiddag stuurde: het kabinet gaat de identificatie en registratie van asielzoekers sneller verbeteren. De Nationale Politie was al bezig om hiervoor een plan van aanpak op te stellen, maar dit proces wordt nu versneld naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Door de hoge asielinstroom van de afgelopen tijd zijn forse achterstanden ontstaan in het controleren van de identiteit van vluchtelingen. Tegelijk constateerde de Inspectie Veiligheid en Justitie vorige week in een rapport dat de manier waarop de identiteit wordt vastgesteld te summier en mogelijk ontoereikend is. Afgesproken is nu dat de politie in alle gevallen de nieuwkomers zal fouilleren, hun bagage zal onderzoeken en biometrische gegevens zal afnemen en onderzoeken. Ook kan de politie mobiele telefoons uitlezen en zal de marechaussee documenten van de asielzoekers onderzoeken.

Eiffeltoren gesloten wegens problemen met beveiliging

De Eiffeltoren in Parijs is voor de tweede keer sinds de aanslagen in Parijs gesloten voor publiek. Volgens persbureau AP gaat het om een probleem met het beveiligingssysteem. Er zou geen sprake zijn van een acute verhoogde terreurdreiging, maar op verzoek van werknemers is de attractie tot nader order gesloten. Zij kaartten aan dat er gaten in de beveiliging zitten en dat het niet veilig is om de toren door toeristen te laten bezoeken.

De toeristische attractie wordt dagelijks bezocht door 15.000 tot 20.000 mensen. Na de aanslagen van vrijdag werd de Eiffeltoren gesloten. Gistermiddag om 15.30 uur werd de attractie heropend en 's avonds verlicht met de blauw-wit-rode kleuren van de Franse vlag.

EPA/ETIENNE LAURENT

EPA / Etienne Laurent


'VS en Turkije sluiten laatste deel Turks-Syrische grens af'

De Verenigde Staten en Turkije gaan ook het laatste deel van de Turks-Syrische grens afsluiten. Beide landen zijn daartoe een operatie begonnen, zo kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zojuist in gesprek met CNN. De stap moet het moeilijker maken voor jihadisten om van en naar Europa te reizen.

Wilders: zet alle teruggekeerde Syriëgangers vast

PVV-leider Geert Wilders roept premier Rutte op om alle naar Nederland teruggekeerde Syriëgangers vast te zetten. "Wat in Parijs is gebeurd, kan morgen in Nederland gebeuren", zei Wilders zojuist in de Tweede Kamer.

"Als Rutte werkelijk meent dat het oorlog is, moeten we alle Syriëgangers vandaag nog vastzetten. We hebben in Parijs gezien waartoe deze mensen in staat zijn."

Als Rutte deze maatregelen niet neemt, waren zijn woorden volgens Wilders "holle frasen" en is de premier het vertrouwen van de PVV-leider kwijt.

PvdA-leider Samsom gaf later vanmiddag aan het niet met Wilders eens te zijn. Syriëgangers die terugkomen naar Nederland moeten alleen vervolgd worden als er aanwijzingen zijn dat zij daar hebben gevochten, zei hij:

"We gaan zover we kunnen, maar we blijven een rechtsstaat. Als je iemand in de gevangenis wil zetten, moet je wel iets kunnen bewijzen."

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers Parijs

De Tweede Kamer stond zojuist, in de aanwezigheid van de Franse ambassadeur, kort stil bij de aanslagen in Parijs. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei in een verklaring dat Nederland "schouder aan schouder" staat met Frankrijk "in deze verdrietige, angstige tijd". Van Miltenburg vertelde dat zij namens de Tweede Kamer het Franse parlement heeft laten weten dat we in Nederland geweld en extremisme "tot in onze diepste vezels veroordelen".

"Wij wensen het Franse volk veel sterkte, kracht en eensgezindheid toe."

Na haar verklaring nam de Kamer een minuut stilte in acht, waarna de Kamerleden in de gelegenheid werden gesteld de Franse ambassadeur te condoleren.

Jongen aangehouden om dreigtweet Air France-toestel

Een zestienjarige jongen uit Rotterdam is zondagavond opgepakt op verdenking van het versturen van dreigtweets. Dat meldt de politie Rotterdam. Zaterdag werd een toestel van Air France urenlang aan de grond werd gehouden.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Jongen aangehouden na versturen #dreigtweet vlucht #AF1741 https://t.co/z9zmHZCVkK

Er werden zaterdag meerdere tweets verstuurd over vlucht AF1741. Er zou zijn gezegd dat er op de vlucht wat zou gaan gebeuren en er werd een verband gelegd met de aanslagen in Parijs. De vlucht werd aan de grond gehouden en delen van Schiphol werden uit voorzorg ontruimd.

De politie onderzoekt de tweets, die vanuit meerdere accounts verstuurd werden. Eén van die accounts kon worden teruggeleid naar de zestienjarige Rotterdamse verdachte. De politie nam een aantal telefoons en computers in beslag van de jongen. De politie houdt er naar eigen zeggen rekening mee dat het zou kunnen gaan om een "kwajongensstreek", maar doet nader onderzoek. Woensdag wordt de jongen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Cameron wil luchtaanvallen boven Syrië

De Britse premier Cameron wil een uitgebreide internationale aanpak van terreurgroep IS, waarbij Groot-Brittannië mogelijk luchtaanvallen gaat uitvoeren boven Syrië. Dat zei hij zojuist in een toespraak in het Britse lagerhuis.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Verklaring Cameron in Lagerhuis over IS in Syrië: 'argument vóór luchtaanvallen alleen maar toegenomen 1/2

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar 2/2 Cameron heeft onvold steun, maar gaat daar komende tijd aan werken 'We shd not expect others to carry burden of protecting this country'

Rutte: Nederland biedt Frankrijk waar gewenst hulp

Het Nederlandse kabinet heeft de Franse autoriteiten waar gewenst hulp geboden, schrijft premier Rutte in een zojuist verstuurde brief aan de Tweede Kamer:

"Nederland staat pal naast Frankrijk in de bescherming en verdediging van wat ons lief is: onze vrijheid en onze veiligheid voorop. Die onderlinge verbondenheid is in heel Nederland zichtbaar en voelbaar."

Rutte maakt in de brief verder duidelijk dat de extra (veiligheids)maatregelen die hij zaterdag al in een persverklaring aankondigde. Verder schrijft hij dat er "op dit moment geen directe link is vastgesteld tussen de daders van de aanslagen en jihadisten en/of jihadistische netwerken in Nederland."

Advocaat terreurverdachte: cliënt was in Parijs

De advocaat van één van de twee verdachten die eerder in België werden gearresteerd, zegt dat zijn cliënt naar Frankrijk is geweest. Hij zou daar enkel zijn geweest om een vriend op te halen. De verdachte, de 27-jarige Mohammed Amri, werd afgelopen weekend gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van terroristische daden en het deel uitmaken van een terroristische samenzwering, zo meldde zijn advocaat Xavier Carrette aan persbureau AP.

Volgens Belgische media wordt onderzocht of Amri en een andere verdachte, Hamza Attou, leverancier zijn geweest van de zelfmoordbommen die gebruikt zijn bij de aanslagen. Bij een huiszoeking werd ammoniumnitraat (kunstmest) aangetroffen. Deze stof kan worden gebruikt bij het maken van explosieven.

Zo legt een vader de aanslagen aan zijn zoontje uit

In de ogen van een klein kind is het simpel: de daders van de aanslagen vrijdag kwamen tot hun daad omdat ze “heel, heel erg gemeen zijn”. Leg als vader dan maar eens uit dat je zoontje niet bang hoeft te zijn.

Deze vader in Parijs slaagt daar op bijzondere wijze in. Bekijk de video in onze Beste van het Web.

Knipsel1

'Drie arrestaties bij Duitse stad Aken'

In het dorpje Alsdorf, te noordoosten van de de Duitse stad Aken, zijn drie mensen gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. Dat melden lokale media. Het zou gaan om twee vrouwen en een man. Het was niet meteen duidelijk op welke manier de drie betrokken zouden zijn bij de aanslagen. De lokale politie weigert commentaar te geven op de arrestaties.

Alsdorf ligt op minder dan tien kilometer van de Duits-Nederlandse grens bij Kerkrade.

Achttien vragen over de aanslagen in Parijs

Na de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs zijn er nog veel vragen. Hoe vertel je je kinderen over Parijs? En wat is er mis in Molenbeek? Wat weten we nu over de daders? En kan IS verslagen worden? NRC geeft vandaag duiding bij de gebeurtenissen in Parijs in de vorm van antwoorden op achttien vragen.

Voortvluchtige Abdeslam in september in Oostenrijk

De voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, reisde in september van Duitsland naar Oostenrijk. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken op de radio gezegd, meldt Reuters. Het is niet bekend wat de reden was van zijn reis. Dat wordt onderzocht, net als de locatie van zijn verblijf in Oostenrijk.

Abdeslam werd aangehouden in de auto tijdens een routinecontrole. Een bron zegt tegen persbureau AFP dat hij zei dat hij op vakantie ging in Wenen en dat er nog twee anderen bij hem waren. Hun namen zijn tot nu toe nog niet in verband gebracht met de aanslagen. Oostenrijk kent ongeveer 250 Syrië- en Irakreizigers, van wie er 40 zijn omgekomen. Zo’n 70 van hen zijn teruggekeerd.

Hennis: alle opties voor hulp liggen op tafel

Alle opties liggen wat betreft Nederland op tafel voor hulp aan Frankrijk. Dat liet minister Hennis (Defensie, VVD) weten na het Franse verzoek aan EU-lidstaten om militaire hulp, schrijft persbureau ANP.

”Eensgezind en vastberaden zal de strijd tegen IS moeten worden gevoerd. Hierbij liggen alle opties op tafel. Deze strijd gaat ons allemaal aan. Het draait om waarden, onze manier van leven.”

Frankrijk moet de komende tijd duidelijk gaan maken waar aanvullende behoefte aan is. Het is voor het eerst dat binnen de Europese Unie een verzoek om militaire steun is gedaan door een lidstaat op basis van artikel 42.7. Het verplicht de EU-lidstaten Frankrijk met alle mogelijke middelen bij te staan.

Kerry: binnen enkele weken wapenstilstand Syrië mogelijk

Binnen enkele weken moet het mogelijk zijn om een wapenstilstand te bereiken in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag gezegd tijdens zijn bezoek aan Parijs, zo meldt persbureau AP.

Volgens Kerry is de politieke deadline die afgelopen zaterdag in Wenen werd gesteld van groot belang.

"Dat is een gigantische stap. Als we dat [politieke deadline, red.] voor elkaar kunnen krijgen, opent dat mogelijkheden voor een hele hoop andere dingen. We hebben het hier niet over maanden, maar over weken."

'IS ontwikkelt dodelijke cyberaanvallen'

Terreurgroep IS ontwikkelt dodelijke cyberaanvallen voor doelen in het Verenigd Koninkrijk, zoals ziekenhuizen en luchtverkeersleidingen. Dat zegt de Britse minister van Financiën George Osborne. Daarom verdubbelt hij het budget voor de strijd tegen cybercriminaliteit, naar 1,9 miljard pond in 2020 (2,7 miljard euro). Ook bedrijven en burgers moeten stappen nemen om zichzelf online te beschermen, aldus Osborne. Gisteren maakte de Britse regering bekend dat de veiligheidsdiensten meer geld en mensen krijgen.

Hollande en Rohani benadrukken belang onderhandelingen

In een telefoongesprek hebben de Franse president Hollande en zijn Iraanse collega Rohani het belang van doorgaande onderhandelingen onderstreept. Volgens de presidenten moeten de wereldmachten in gesprek blijven om tot een manier te komen om IS te vernietigen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een bron binnen de Franse regering.

Rohani had bezoeken aan Italië en Frankrijk gepland staan voor respectievelijk zondag en maandag, maar stelde die uit na de aanslagen van vrijdag. Er komt snel een nieuwe datum voor het staatsbezoek.

Beelden van mogelijke hotelkamers aanslagplegers

Het Franse weekblad Le Point heeft een video gepubliceerd met beelden van twee hotelkamers die enkele aanslagplegers gebruikt zouden hebben in de nacht voor de aanslagen. De kamer in de gemeente Alfortville zou volgens het weekblad twee dagen eerder via Booking.com geboekt zijn door de voortvluchtige Salah Abdeslam. De video toont pizzadozen met de tekst ‘Ma pizza fait un carton’, kledingstukken en injectiespuiten.


Exclusivité Le Point.fr - Attentats de Paris... door LePoint

Onderzocht wordt volgens Le Point of de injectiespuiten gebruikt zijn voor het fabriceren van explosieven of voor medische injecties. In de kamer heeft de politie volgens Le Point ook DNA-materiaal gevonden.

Vier Nederlanders die Bataclan overleefden vertellen

Gisteravond waren vier Nederlandse vrienden die bij het concert van Eagles of Death Metal in Bataclan in Parijs aanwezig waren te gast in RTL Late Night. In de talkshow vertellen Ferry Zandvliet, Bob de Zwart, Frank de Wilde en Dexter Sillem wat ze hebben gezien, dat ze elkaar zijn kwijtgeraakt toen ze vluchtten en zijn opgevangen door Parijzenaren die hun huis openstelden.

"Alles was stil, er was geen muziek meer, alleen af en toe die schoten."

Via Facebook laten ze later weten dat ze veilig zijn.

"Het was alsof ze een high-score in een videospel probeerden te halen."

Bekijk het eerste interview met overlevenden hieronder:

En lees het artikel van televisierecensent Hans Beerekamp: 'Overleven in Bataclan: het eerste tv-interview'.

Brussel heeft begrip voor Frankrijk en zegt hulp toe

Brussel heeft begrip voor het Franse besluit om extra geld uit te geven aan de veiligheid, ook al worden de Europese begrotingsdoelen daardoor onhaalbaar. Volgens de verantwoordelijke eurocommissaris Pierre Moscovici zijn de begrotingsregels “niet star en ook niet dom”, zo zei hij donderdag tegen persbureau AFP.

Moscovici voegde daaraan toe:

“De regels van het stabiliteitspact weerhouden lidstaten er niet van om hun prioriteiten te kiezen. We snappen dat veiligheid nu een prioriteit is.”

Kort voor Moscovici zich uitsprak werd al duidelijk dat de lidstaten van de EU unaniem instemden met het Franse verzoek voor militaire hulp. Zo deden dat na een verzoek van de Franse president Hollande. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei volgens ANP de komende uren al contact met zijn collega’s te willen opnemen, om hun “toezeggingen om te zetten in actie”.

'Franse politie onderzoekt mogelijk gebruikte auto'

Op het Place Albert Kahn in het achttiende arrondissement van Parijs wordt een auto onderzocht die mogelijk gebruikt is bij de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Dat meldden politiebronnen aan persbureau AFP. Het gaat om een zwarte Renault Clio met een Belgisch nummerbord. De politie heeft het gebied rond de auto afgezet en er wordt forensisch onderzoek verricht. De auto zou eerder gesignaleerd zijn op de A1. Inmiddels is het voertuig weggesleept.

Twitter avatar benoitfuric Benoit F. Situation calme boulevard Ornano. Quartier bouclé autour de la place. Une voiture examinée semble-t-il. https://t.co/wJTmE25ohN

Twitter avatar simon_ruben Simon Ruben Voiture immatriculée en Belgique vient d'être évacuée de la place Albert kahn Paris 18 cc @Europe1 https://t.co/3WZR1V43P4

'Gevonden paspoort mogelijk van soldaat Assad'

Het Syrische paspoort dat is gevonden naast een van de daders, is mogelijk van een soldaat uit het leger van Bashar al-Assad die een paar maanden geleden is omgekomen. Dat zegt een bron rond het onderzoek tegen persbureau AFP. Het paspoort is van Ahmad al Mohammad, geboren op 10 september 1990 in Idleb in het noordwesten van Syrië. Het werd ontdekt naast het lichaam van een jihadist die zichzelf vrijdag opblies bij Stade de France. Alle elementen wijzen erop dat het paspoort van een militair van Assad is, zegt de bron, die twee mogelijkheden noemt: het paspoort van de soldaat is gebruikt door de dader, of het paspoort is vervalst en daarvoor is de identiteit van de soldaat gebruikt. De echte identiteit van de dader wordt nog steeds onderzocht.

Het paspoort is 3 oktober geregistreerd in Griekenland en werd een paar dagen later opnieuw geregistreerd in Kroatië. Duitsland heeft gewaarschuwd voor mogelijke dwaalsporen, omdat IS de discussie over de vluchtelingencrisis in Europa zou willen beïnvloeden. Marine Le Pen van het Franse Front National zei al dat ze “definitief voor het terugkrijgen van macht over landsgrenzen” is.

Aanhoudingen op vliegveld Sharm el-Sheikh

De Egyptische autoriteiten hebben twee medewerkers van het vliegveld Sharm el-Sheikh gearresteerd. Ze zouden hebben geholpen de bom aan boord van het Russische toestel te krijgen dat vorige maand neerstortte in de Sinaï. Dat zeggen twee veiligheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters. In totaal zijn zeventien mensen vastgehouden.

Het vliegtuig is gecrasht door een bom, maakte de directeur van de Russische veiligheidsdienst FSB vannacht tijdens een speciale bijeenkomst met de Russische president Poetin bekend. Lees hier ons uitgebreidere nieuwsbericht.

VN: laat vluchtelingen niet de dupe worden van aanslagen

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vreest dat vluchtelingen het slachtoffer worden van de aanslagen in Parijs. De organisatie roept landen op vast te houden aan eerdere afspraken over opvang en geen vluchtelingen te weigeren. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie zegt daarover:

“We zijn bezorgd over de reacties van sommige landen, die willen stoppen met de opvang, terugkeren op eerdere afspraken om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden of voorstellen om nog meer barrières op te werpen. Ook het taalgebruik, dat vluchtelingen demoniseert, stoort ons enorm. Dit is gevaarlijk en draagt bij aan vreemdelingenhaat en angst.”

Cover tijdschrift Charlie Hebdo na aanslagen

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft zijn cover gewijd aan de aanslagen in Parijs. Bij de illustratie staat:

"Zij hebben wapens. Fuck them. Wij hebben champagne."

Twitter avatar chAPteam chrisAPteam Belle réponse ! La UNE de #CharlieHebdo demain. Dessin de la douce @cocoboer https://t.co/U7aj7rbLyL

In januari van dit jaar werd de redactie van Charlie Hebdo aangevallen door leden van terreurgroep Islamitische Staat. Daarbij kwamen twaalf redactieleden om.

Frankrijk wil beveiligingspoortjes op alle stations

Als het aan de Franse regering ligt komen op alle stations in het land beveiligingspoortjes. Zo hoopt de Franse minister van Transport Ségolène Royal de veiligheid in treinen te garanderen, zo meldt persbureau AFP. Royal zei tegen het Franse televisiestation iTV dat ze het Franse vervoerbedrijf SNCF gevraagd heeft de poortjes zo snel mogelijk te plaatsen.

“Dit wordt al gedaan bij internationale treinen en ik vind dat het ook bij binnenlandse treinen moet gebeuren.”

Bloemen, kaarsen, vlaggen en foto’s

Gisteravond en vannacht kwamen mensen in Parijs opnieuw samen op plekken waar slachtoffers vielen. Ook op de Place de la République werden bloemen neergelegd en kaarsen gebrand ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Foto Bart Maat / ANP

Mensen verzamelen zich op de Place de la République om de slachtoffers te herdenken. Foto Bart Maat / ANP

Foto Bart Maat / ANP

Tunesiërs in Parijs leggen bij restaurant La Belle Equipe bloemen neer voor Tunesische slachtoffers. Foto Bart Maat / ANP

Foto Bart Maat / ANP

Parijzenaren wapperen met een grote Franse vlag, voor restaurant La Belle Equipe aan de Rue de Charonne. Foto Bart Maat / ANP

Kerry: IS verliest terrein, Amerikaanse coalitie wint terrein

President Hollande overlegde vanochtend met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Ze spraken over hoe ze hun samenwerking in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat verder kunnen versterken. Volgens Kerry verliest IS terrein en wint de coalitie, die door de Verenigde Staten wordt geleid, terrein ten koste van IS. Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar JohnKerry John Kerry US & France not only share these colors, but also impt values of liberty, equality & fraternity. These will endure beyond any act of terror.

Vluchtelingen in Parijs voelen zich onveilig

Veel vluchtelingen in Frankrijk voelen zich niet meer veilig in het land. Frankrijk vangt naar schatting zo’n 250.000 vluchtelingen op. Verslaggevers van The New York Times spraken een aantal van hen in Parijs. Een Afghaanse man legt uit:

"Door de aanslagen voel ik me niet meer veilig, omdat de prioriteit van Frankrijk bij hun eigen burgers ligt. Wij zijn maar vluchtelingen."

Bekijk de videoreportage (2 minuten):

Duitsland: geen IS-strijders onder vluchtelingen

Duitsland zegt geen aanwijzingen te hebben dat Islamitische extremisten het land zijn binnengekomen als vluchteling en een aanslag voorbereiden. Dat meldt persbureau Reuters. De Duitse politie reageert op berichten dat, na de aanslagen in Parijs, het open-grenzenbeleid van Duitsland voor Syrische vluchtelingen mogelijk een risico is voor Europa.

Holger Muench, president van de federale politie in Duitsland, zei tegen de krant Die Welt dat hij de kans op een aanslag niet kon ontkennen, aangezien de terroristen het gemunt hebben op Westerse doelen, maar dat er geen specifieke aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag in zijn land.

Frankrijk vraagt EU-landen om hulp bij strijd tegen IS

Frankrijk heeft andere EU-landen gevraagd om te helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian deed dat dinsdag tijdens een overleg met zijn Europese collega’s, zo meldt zijn achterban aan persbureau AFP.

Le Drian vroeg andere lidstaten om hulp op “sommige buitenlandse terreinen” en bij de aanpak van IS in Irak en Syrië. “Frankrijk kan niet alleen zijn op deze terreinen”, zo zei de minister. Frankrijk is momenteel het enige land dat IS bombardeert in Syrië. In Irak doen meer Europese landen, waaronder ook Nederland, mee aan de strijd tegen IS.

De organisatie van een terreurgroep

Hoe heeft Islamitische Staat zichzelf georganiseerd? NRC-redacteur Toon Beemsterboer haalt een quote van terreurexpert Shiraz Maher aan:

"Wat IS heeft bereikt is opmerkelijk. Niet alleen heeft de groep een protostaat gevestigd, maar het heeft ook het grootste vrijwilligersleger van buitenlandse sunnitische strijders gemobiliseerd in de recente historie. Zodoende is de dreiging voor het Westen niet alleen veel breder dan voorheen, maar die is ook verlengd met een generatie.”

Wat is de ideologie van IS en wie zijn de leiders van IS? Beemsterboer geeft het antwoord op die vragen.

Lees hier het artikel.

'Tunesië verijdelde grote aanslag op hotels'

Tunesië heeft eerder deze maand een grote aanslag op hotels en politiebureaus weten te voorkomen. Dat heeft het hoofd van de Tunesische veiligheidsdiensten dinsdag aan persbureau Reuters laten weten. De aanslag was het plan van een groep jihadisten, van wie enkele training in Libië en Syrië hebben gehad.

De Tunesische politie arresteerde in totaal 17 militanten, zo stelt de veiligheidschef. Eerder dit jaar vonden in Tunesië al twee grote aanslagen plaats. Zo werden in juni in de badplaats Sousse 38 toeristen doodgeschoten terwijl ze lagen te zonnebaden. Die aanslag werd toen opgeëist door Islamitische Staat.

In maart vond in de Tunesische hoofdstad Tunis ook al een aanslag plaats. Twee schutters drongen toen het Bardo-museum binnen en schoten daar twintig toeristen dood. Ook voor die daad eiste IS toen de verantwoordelijkheid op.

Rusland erkent nu ook: vliegtuig crashte door bom

Het Russische toestel dat vorige maand neerstortte in de Sinaï, is gecrasht door een bom. Dat heeft de directeur van de Russische veiligheidsdienst FSB vannacht tijdens een speciale bijeenkomst met de Russische president Poetin gezegd. Er zijn sporen van explosieven gevonden in het wrak van het vliegtuig.

Westerse landen zeiden al snel na de crash van het toestel dat een aanslag de meest waarschijnlijke oorzaak was, maar Rusland wilde die conclusie in eerste instantie niet overnemen. Nu is het land dus toch overtuigd. President Poetin zegt dat de verantwoordelijk gevonden en gestraft zullen worden. Ook zegt hij dat Rusland de luchtaanvallen op Syrië gaat opvoeren.

De aanslag op de Airbus, die alle 224 inzittenden het leven kostte, is opgeëist door het Egyptische filiaal van Islamitische Staat, Wilayat Sinaï. Met Parijs lijkt de terreurgroep het vizier nu op Europa te richten, zo schreef onze redacteur Toon Beemsterboer gisteren. Een fragment:

"Als ze inderdaad het werk zijn van IS, dan is de terreurbeweging radicaal van strategie veranderd. Sinds IS in 2014 een zelfverklaard ‘kalifaat’ vestigde op de puinhopen van Syrië en Irak had de verdediging en uitbreiding van die protostaat prioriteit. [...] Maar nu IS door westerse luchtaanvallen en lokaal verzet toenemend onder druk staat, lijkt de groep zijn aura van succes en onoverwinnelijkheid te willen behouden met aanslagen verder weg."

Één tweet per slachtoffer

De foto van Marie en Mathias, het stel dat overleed bij de schietpartij in concertzaal Bataclan, is na de aanslagen in Parijs de hele wereld al overgegaan. Maar het aantal doden ligt veel hoger. Om ook de andere slachtoffers een gezicht te geven, is de website Mashable het Twitteraccount @ParisVictims begonnen. Daarop worden de foto’s van álle slachtoffers geplaatst, inclusief een korte mini-necrologie.

Twitter avatar ParisVictims En mémoire Luis Felipe Zschoche Valle, 33, Chile. A musician, he lived in Paris for 8 years with his French wife. #enmémoire https://t.co/wYzvp2diaZ

Twitter avatar ParisVictims En mémoire Nick Alexander, 36, UK. "Generous, funny and fiercely loyal,” Nick sold merch for @EODMofficial. #enmémoire https://t.co/kmaCXILiqn

Twitter avatar ParisVictims En mémoire Michelli Gil Jáimez, 27, Mexico. Studied business. Lived in Paris. Got engaged last month. #enmemoire https://t.co/QjRF48JG8P

Twitter avatar ParisVictims En mémoire Juan Alberto González Garrido, 29, Spain. An engineer who lived in Paris, married his wife this summer. #enmémoire https://t.co/F0eMRBwkKl

Wat is nou het dodental? 132 of 129?

Het officiële dodental van de aanslagen staat op 129. NRC gebruikt een iets hoger aantal, namelijk 132. Wij tellen alle doden die zijn gevallen als direct gevolg van de aanslagen mee als slachtoffers. Dat betekent niet alleen de mensen die omkwamen door kogels en explosieven (129), maar ook mensen die in de verdrukking zijn geraakt (3) en daardoor zijn omgekomen. Zij hadden ook nog geleefd als de aanslagen niet hadden plaatsgevonden.

Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op dit moment op 132.

Kunnen we nog wel op het terras zitten?

Wat doet terreur met een samenleving? Buitenlandredacteuren Derk Walters en Floor Boon schrijven:

Het risico dat je zelf wordt getroffen door een aanslag is verwaarloosbaar. Toch gaan mensen zich anders gedragen.

Lees hier het volledige artikel.

Een fragment:

Angst. Dat is wat veel mensen voelen na vrijdag. Kunnen we nog wel op terrassen zitten? Onbezorgd naar het theater? De aanslagen in Parijs beïnvloeden niet alleen de Franse, maar vrijwel alle (westerse) samenlevingen. Hoeveel risico lopen wij om slachtoffer te worden van terreur? Kunnen we ons als samenleving wapenen tegen angst?

"Het is van belang onderscheid te maken tussen individuele en collectieve risico’s als gevolg van terrorisme,” zegt Dan Gardner, auteur van het boek Risk: the science and politics of fear, telefonisch vanuit zijn woonplaats Ottowa in Canada.

Wat weten we over Salah Adbeslam?

Vannacht werd een nieuw arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, gisteren gaf de politie een foto vrij. Lees hier wat we tot nu toe weten over Salah Abdeslam, de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en nu voortvluchtig is.

Gisteren werd hij gezocht in Molenbeek, de wijk bij Brussel die bekend staat als broeinest voor jihadisme. Die klopjacht leverde niets op. Later zou Abdelsam zijn gesignaleerd in Noord-Italië.

Premier: Frankrijk gaat begrotingsdoelen niet halen door aanslagen

Door de extra uitgaven aan veiligheid gaat Frankrijk de Europese begrotingsdoelen niet halen. Daarvoor waarschuwde de Franse premier Manuel Valls dinsdagochtend, zo meldt persbureau Reuters. De Franse regering wilde het begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product, maar dat is volgens Valls niet langer haalbaar.

Frankrijk wil de komende tijd tienduizend extra agenten aannemen en de uitgaven aan veiligheid vergroten. Volgens Valls moet de Europese Commissie, die de begrotingen goedkeurt, inzien dat de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat, "niet alleen Frankrijk, maar ook Europa aangaat".

De Franse regering slaagt er al een aantal jaren niet in om aan de Brusselse begrotingseis van 3 procent te voldoen. Tot nu toe heeft het land telkens uitstel gekregen. In de begroting voor volgend jaar – die in september werd gepresenteerd - liet minister van Financiën Michel Sapin weten dat Frankrijk pas in 2017 aan de Europese normen voldoet.

Cameron trekt geld uit voor versterking leger

De Britse premier David Cameron wil na de aanslagen in Parijs flink investeren in speciale eenheden van het leger. Om deze militaire, speciale eenheden te versterken in de strijd tegen terrorisme is in de komende vijf jaar twee miljard pond (zo'n 2,8 miljard euro) extra nodig. Het geld zal worden besteed aan nieuwe wapens, uitrusting, helikopters en drones, kondigde de premier in Londen aan.

Gisteren werd bekend dat het aantal spionnen in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgebreid met 1.900, wat neerkomt op 15 procent van het totaal. Het is de grootste uitbreiding sinds de aanslagen in Londen in 2005, waarbij 56 mensen omkwamen (onder wie vier daders). Ook gaat er extra geld naar de beveiliging van luchthavens, als reactie op het neerhalen van het Russische toestel dat vorige maand vanaf het Egyptische Sharm el-Sheikh vertrok.

Nieuw opsporingsbericht voor voortvluchtige dader

De Belgische politie heeft vannacht een nieuw opsporingsbericht verspreid voor Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de terreuraanslagen. De 26-jarige Fransman, die in Brussel is geboren, is nog altijd voortvluchtig. Het nieuwe opsporingsbericht is op verzoek van de Brusselse onderzoeksrechter verspreid. Hierin wordt weer benadrukt dat hij gevaarlijk is en mogelijk bewapend is. Zondag werd al een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Abdeslam.

Twitter avatar jimsciutto Jim Sciutto Belgium releases two new photos of #Parisattacks suspect Salah Abdeslam, still at large tonight https://t.co/IWH6pM58Iw

Franse politie doorzoekt 128 huizen

In Frankrijk heeft de politie afgelopen nacht 128 huizen doorzocht, zo liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zojuist aan persbureau AFP weten. Of er mensen zijn opgepakt, is niet duidelijk. Tijdens een grootschalige politieactie op maandag werden 23 mensen opgepakt en 31 wapens in beslag genomen, waaronder raketwerpers, een kalasjnikov en meerdere pistolen. De huiszoekingen werden niet alleen gedaan naar aanleiding van de aanslagen van afgelopen vrijdag, maar houden verband met jihadisme in het algemeen.

De aanslagen gereconstrueerd in 2 minuten

The New York Times maakte een korte video (ruim 2 minuten) met een reconstructie van de gebeurtenissen. In de video worden de aanslagen op volgorde van tijd gezet en is duidelijk te zien hoe ver de verschillende locaties van elkaar vandaan lagen. (Let op: sommige beelden van slachtoffers kunnen als schokkend worden ervaren.)


Frankrijk bombardeert opnieuw IS-bolwerk Raqqa

De Franse luchtmacht heeft maandagnacht opnieuw doelen gebombardeerd in Raqqa, het belangrijkste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Straaljagers bestookten onder meer een trainingskamp en commandocentra, zo laat een woordvoerder van het Franse leger aan persbureau AP weten. In totaal waren tien toestellen, die vertrokken vanuit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, bij de actie betrokken.

De stand van zaken

Vandaag bericht NRC opnieuw over de ontwikkelingen na de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Een van de vermoedelijke terroristen, Salah Abdeslam, is nog altijd voortvluchtig. Er loopt een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Een huiszoeking in de Brusselse wijk Molenbeek leverde niets op. Abdeslam zou zijn gesignaleerd in Noord-Italië.
  • Verschillende Vlaamse media melden dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam een aanslag wil plegen in België.
  • De Franse president Hollande wil de noodtoestand met drie maanden verlengen en dient daar woensdag een wetsvoorstel voor in. Dat zei hij in een toespraak voor het voltallige Franse parlement.
  • Twee in België gearresteerde verdachten worden aangeklaagd voor deelname aan een terroristische groepering en het leiden van een terreuraanslag. Vijf anderen werden vrijgelaten.
  • De identiteit van alle terroristen, op één na, is bekend. Steeds meer namen van slachtoffers komen naar buiten.
  • Dinsdagochtend ontmoet Hollande de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs. Later deze week spreekt Hollande met zijn Amerikaanse en Russische collega's Obama en Poetin.