Column

LinkedIn is een jengelend kind

LinkedIn, dat is toch de nette meneer onder de sociale netwerken? Zakelijke contacten, carrières enzo? Vergeet het. LinkedIn is een jengelend kind, dat in de supermarkt aan je arm blijft trekken en zeurt om snoepgoed – toegang tot al je contactgegevens.

Al jarenlang lukt het me LinkedIns herhaalde oproepen te negeren om mijn adresboek te importeren. Vorige week ging het mis. In een onbewaakt ogenblik drukte ik op de Verboden Knop in de volstrekt onoverzichtelijke LinkedIn-app. Meteen werd mijn contactenlijst leeggezogen – ik meende zelfs een slurpgeluid te horen. Nu hebben tientallen, honderden mensen een uitnodiging van mijn LinkedIn-profiel, zo’n onpersoonlijke I’d like to connect with you.

Ik kwam erachter toen het connecties begon te regenen, uit het niets. Bekende namen: ik noem een Adam Curry. Een Frans van Houten. Maar ook vage via-via’s die ik me niet herinner.

Waar LinkedIn deze contacten vandaan toverde: geen idee. En wat moeten ze niet van me denken? Vaak is zo’n opleving op LinkedIn het teken dat iemand een nieuwe baan zoekt (nee).

Voor hetzelfde geld zet je jezelf voor schut door te connecten met haatdragende oud-collega’s. Of je haalt een boosaardige ex uit haar winterslaap: types die wel in je adresboek staan, maar je niet meer in je sociale netwerk wilt hebben. Vorige maand kreeg LinkedIn nog een boete omdat het niet-gebruikers bleef spammen met uitnodigingen. Er is 13 miljoen dollar te verdelen onder mensen die tussen 2011 en 2014 gestalkt werden. Wie zich misbruikt voelt kan tot 14 december meeliften op de claim.

LinkedIn telt nu 400 miljoen gebruikers en wil er in 2024 3,3 miljard hebben: alle internetgebruikers.

De honger naar nieuwe connecties is groot en bestaande verbindingen lijken onuitroeibaar. Als ik contacten verwijder (niks persoonlijks; gewoon om het idee te hebben dat ik mijn netwerk beheer, en niet LinkedIn) dan presenteert LinkedIn de verwijderde contacten daarna doodleuk als nieuwe suggesties. Mensen die verwijderd zijn, melden zich hoopvol: ‘Ik zag dat u mijn profiel bekeek; kan ik u ergens mee helpen?’ Zo creëert LinkedIn netwerkzombies, die maar blijven terugkeren.

Netwerken veranderde op LinkedIn van een sociale vaardigheid in een wedstrijd; wie heeft het ‘sterkste’ profiel, de meeste bezoekers, de meeste skill endorsements (wederzijdse schouderklopjes) en de meeste mensen in zijn of haar netwerk? Je zinvol verhouden met 500+ mensen is onmogelijk. Ik moet er ook niet aan denken dat al mijn 744 LinkedIn-vrienden op mijn begrafenis verschijnen. Ik zeg het niet graag, maar je mag mij negeren: I don’t like to connect with you.