Kabinet gaat screening asielzoekers sneller verbeteren

Maatregel wordt genomen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Medewerkers van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV) van de Koninklijke Marechaussee voeren een controle uit tijdens het bezoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Jerry Lampen

Het kabinet gaat de identificatie en registratie van asielzoekers naar aanleiding van de aanslagen in Parijs sneller verbeteren. Dat schrijft premier Rutte vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen worden genomen uit vrees dat er terroristen met de grote aantallen vluchtelingen naar Europa kunnen reizen.

Door de grote aantallen mensen die de afgelopen tijd in Nederland asiel aanvragen, waren er forse achterstanden ontstaan in het controleren van de naam en achtergronden van vluchtelingen. Tegelijkertijd constateerde de Inspectie Veiligheid en Justitie in een vorige week gepubliceerd rapport dat de wijze waarop de identiteit van de vluchtelingen wordt vastgesteld “summier” en mogelijk ontoereikend was.

Gegevens en bagage nieuwkomers beter gescreend

De Nationale Politie was al bezig met een verbeterplan dat nu door Parijs in “een stroomversnelling” komt, aldus Rutte. De afspraak is nu dat de politie binnenkomende asielzoekers zal fouilleren en hun bagage en biometrische gegevens zoals vingerafdrukken zal onderzoeken. Verder krijgt de politie de mogelijkheid mobiele telefoons van vluchtelingen uit te lezen en zal de marechaussee documenten van de asielzoekers onderzoeken.

Aanwijzingen dat Nederland extra risico loopt als gevolg van de aanslagen heeft het kabinet overigens niet. Het dreigingsniveau blijft gehandhaafd op ‘substantieel’ en verder schrijft Rutte dat er “op dit moment geen directe link is vastgesteld tussen de daders van de aanslagen en jihadisten en/of jihadistische netwerken in Nederland.”