Ierland plaatst zich voor EK ten koste van Bosnië-Herzegovina

Na de 2-0 overwinning op Bosnië-Herzegovina gaat Ierland voor de derde keer naar het EK voetbal.

De Ierse voetballers hebben zich gisteren ten koste van Bosnië-Herzegovina geplaatst voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Frankrijk. De equipe van bondscoach Martin O’Neill won in Dublin het tweede play-offduel met 2-0, wat voldoende was na de 1-1 vorige week in Zenica. Jonathan Walters maakte beide doelpunten.

„Speciaal, trots, fantastisch, speciaal, onbeschrijfelijk, speciaal. Ik moet stoppen het speciaal te noemen”, zei bondscoach O’ Neill na afloop in een roes van vreugde. „De spelers hebben hart en ziel in de wedstrijd gelegd.”

Het duel stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. Die had een hoofdrol bij het openingsdoelpunt. Kuipers wees in de 24ste minuut naar de stip, nadat de bal tegen de arm van de Bosnische verdediger Ervin Zukanovic was gekomen. Walters benutte de strafschop.

Voor Bosnië werd de opdracht daardoor nog lastiger. De ploeg wist bij voorbaat al dat het minstens één keer moest scoren in Dublin om zich voor het eerst in de historie voor het EK te plaatsen. Daarbij was de hoop vooral gevestigd op middenvelder Miralem Pjanic en spits Edin Dzeko, allebei spelers van AS Roma. Maar ook zij konden niet voor overwicht zorgen.

Het was opnieuw Walters die halverwege de tweede helft doel trof: 2-0. Bosnië ging daarop vol op jacht naar een goal, maar het was Ierland dat daardoor meer ruimte kreeg en verzuimde om verder uit te lopen.

Voor Ierland wordt het de derde deelname aan een Europees eindtoernooi. Zowel in 1988 als 2012 sneuvelde het land in de groepsfase. Het is de eerste keer dat vier Britse staten naar het EK gaan; ook Wales, Noord-Ierland en Engeland hebben zich voor het toernooi geplaatst.

Vanavond worden de laatste twee play-offsduels gespeeld. Oekraïne reist met een 2-0 voorsprong af naar Slovenië, Zweden neemt het in Kopenhagen op tegen Denemarken. De Zweden wonnen zaterdag al met 2-1 van de Denen. (ANP)