IAAF: onderzoek naar dopinggebruik Keniaanse atleten

Minstens drie atleten zouden geld hebben betaald in ruil voor een milde schorsing.

Atletiekfederatie IAAF doet onderzoek naar het verdoezelen van positieve dopingtests van Keniaanse atleten Foto Dai Kuokawa/EPA

De internationale atletiekfederatie IAAF doet al sinds maart onderzoek naar het verdoezelen van positieve dopingtests van Keniaanse atleten door bondsbestuurders, zo heeft IAAF vandaag bevestigd tegenover persbureau AP. De zaak ligt nu bij de ethische commissie van de atletiekfederatie.

Keniaanse bestuurders zouden geld hebben ontvangen van atleten en coaches om positieve dopingtests weg te moffelen en milde straffen uit te spreken. Volgens AP hebben minstens drie Keniaanse sporters van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

IAAF besloot vorige week om Russische atleten voorlopig te weren van internationale toernooien in verband met een structureel dopingprogramma in het land. Het wereld anti-dopingbureau WADA stelde eerder al vast dat Russische bestuurders jarenlang geld hebben ontvangen om positieve dopingtests te verdoezelen.

Deelname Olympische Spelen

WADA dreigde vrijdag al met een schorsing van vier jaar voor de Keniaanse atletiekbond vanwege het falende dopingbeleid. Dat zou betekenen dat Keniaanse atleten vier jaar lang niet aan internationale wedstrijden mogen meedoen, ook niet aan de Olympische Spelen.

De afgelopen jaren werden tientallen Keniaanse hardlopers betrapt op doping, waarmee de reputatie van het land grote schade opliep. Kenia heeft van oudsher een grote naam als het gaat om hardlopers op de middellange en lange afstanden.