Harderwijk verliest ruzie over lunchroom van Hema

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: winkeltijden en corruptie.

Harderwijk heeft een stringent beleid voor de openingstijden van winkels. Op zon- en feestdagen mag geen winkel open zijn, behalve als er een lunchroom of restaurant in een winkel is. Vorig jaar maart vroeg Hema aan de gemeente toestemming om de lunchroom (achterin de winkel) op zondag te openen. Daar had het stadsbestuur geen bezwaar tegen, maar bezoekers mochten dan niet via de hoofdingang naar binnen, maar alleen via een nooduitgang aan de achterzijde van het pand. Een bezwaarschrift van Hema tegen dat besluit verklaarde de gemeente niet ontvankelijk.

Dat leidde afgelopen juni tot een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Want zonder die hoofdingang was het niet mogelijk om alleen die lunchroom op zondag open te houden. Zo bevinden de toiletten zich in de winkel zelf en ook de brandweer vond die nooduitgang bij calamiteiten onvoldoende. Lunchroom en winkelruimte zijn fysiek niet van elkaar gescheiden. Bij brand of onverwachte evacuatie zou dat op chaos kunnen uitdraaien. Volgens het CBb had het gemeentebestuur het bezwaar van Hema niet van de hand mogen wijzen. De gemeente Harderwijk moest haar huiswerk overdoen.

Na dat tussenvonnis reageerde Harderwijk inhoudelijk op het bezwaarschrift met, in de praktijk, dezelfde conclusie. Het bezwaar werd nu ongegrond verklaard: alleen de nooduitgang mocht op zondag open.

Daarop stapten de partijen opnieuw naar de rechter. Dit keer stelde het CBb Hema in het gelijk: om de lunchroom te bezoeken, is het noodzakelijk dat klanten via de hoofdingang naar binnen en naar buiten kunnen. Ook op zondag.

    • Jos Verlaan