Woudagemaal in bedrijf na neerslag

Het Woudagemaal bij Lemmer, het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld, is sinds maandagavond in bedrijf om het overtollige water in Friesland richting het IJsselmeer te pompen. Reden is de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen en de regen die nog wordt verwacht, meldde het Wetterskip Fryslân. Ook kunnen door de hoge waterstand op de Waddenzee de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Harlingen maar zeer beperkt water afvoeren. Het Woudagemaal, dat op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat, wordt alleen ingeschakeld bij zeer hoge waterstanden. Dat zal naar verwachting tot en met komend weekeinde duren. Doorgaans is het gemaal te bezichtigen als het in werking is, maar de deuren blijven nu dicht voor het publiek vanwege een recente asbestsanering. (ANP)