En het woord van het jaar is… 😂

Het is de eerste keer dat een emoji tot het woord van het jaar verkozen is. 🎉

Een smiley is door de Britten verkozen tot woord van het jaar. De Oxford Dictionaries bekroonde de emoji 😂, die velen gebruiken om een bericht ironisch lachend af te sluiten, tot woord van het jaar 2015. Officieel heet de emoji ‘Gezicht met tranen van vreugde’. De smiley versloeg woorden als ad blocker, Brexit, on fleek, refugee en sharing economy.

Het is de eerste keer dat een pictogram tot woord van het jaar verkozen is. En waarom koos de jury nou juist voor 😂? Deze emoji is het afgelopen jaar wereldwijd het meest gebruikt. En: “Het weerspiegelt de ethos, stemming en preoccupaties van 2015″. Al sinds de late jaren 90 worden de smileys gebruikt, maar in 2015 groeide het gebruik enorm, schrijft de woordenboekenuitgever.

shortlist-WOTY-2015

De Oxford University Press onderzocht samen met mobiel technologiebedrijf SwiftKey hoe het precies zat met de populariteit van de emoji. Wat blijkt: 20 procent van het emojigebruik in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 😂. In de Verenigde Staten wordt 😂 in 17 procent van de gevallen gebruikt. Het bedrijf zegt een stijging ten opzichte van 2014 te zien. Vier procent in het Verenigd Koninkrijk en 9 procent in de Verenigde Staten.

Het woord emoji is voor het eerst in 1997 gebruikt in het Engels en het gebruik van het woord is in 2015, ten opzichte van het vorige jaar, meer dan verdrievoudigd. Het woord van 2014 was vape. Hiermee wordt het inademen van de damp die vrijkomt bij een elektronische sigaret bedoeld. Het woord won van woorden als bae, contactless, normcore en slacktivism. In 2013 was selfie het woord.

Hoe zouden emoji er in het echte leven uitzien? De woordenboekenuitgever maakte daarover een filmpje: