Britten kiezen lachend pictogram tot ‘woord’ van het jaar

Een smiley is verkozen tot ‘woord’ van het jaar. De Oxford Dictionaries bekroonde de emoji die velen gebruiken om een bericht ironisch lachend af te sluiten tot woord van het jaar 2015. Officieel heet de emoji ‘gezicht met tranen van vreugde’. De smiley versloeg woorden als ad blocker, Brexit, on fleek, refugee en sharing economy.

Het is de eerste keer dat een pictogram tot woord van het jaar verkozen is. En waarom koos de jury nou juist voor de lachende smiley? Deze emoji is het afgelopen jaar wereldwijd het meest gebruikt. En: „Het weerspiegelt de ethos, stemming en preoccupaties van 2015”. Al sinds eind jaren negentig worden smileys gebruikt, maar in 2015 groeide het gebruik enorm, schrijft de woordenboekenuitgever. De Oxford University Press onderzocht samen met mobiel technologiebedrijf SwiftKey hoe het precies zat met de populariteit van de emoji. Volgens het onderzoek zou 20 procent van het emoji-gebruik in het Verenigd Koninkrijk bestaan uit dit lachebekje. In de Verenigde Staten wordt deze smiley in 17 procent van de gevallen gebruikt. Het bedrijf zegt een stijging ten opzichte van 2014 te zien: 4 procent in het Verenigd Koninkrijk en 9 procent in de VS.

Het woord emoji is voor het eerst in 1997 gebruikt in het Engels en het gebruik van het woord is in 2015, ten opzichte van het vorige jaar, meer dan verdrievoudigd.

Een emoji is een kleine digitale afbeelding of een pictogram, dat wordt gebruikt om een emotie in elektronische communicatie uit te drukken. De term is een leenwoord uit het Japans en is een samentrekking van de woorden ‘e’, dat afbeelding betekent, en ‘moji’, dat brief of karakter betekent.

Het woord van 2014 was vape. Hiermee wordt het inademen van de damp die vrijkomt bij een elektronische sigaret bedoeld. In 2013 was selfie het woord.