Een, twee, drie bedrijven - mag dat zomaar?

Een bv combineren met een eenmanszaak. Of als eenmanszaak onderdeel worden van een corporatie. Ook voor jou kan het voordelig zijn om verschillende ondernemingen naast elkaar te hebben. Wat mag wel en wat mag niet?

Foto iStock

Voor jezelf beginnen, dat is spannend. Maar eenmaal ondernemer heb je de smaak misschien wel te pakken en wil je het niet bij één bedrijf houden. Verschillende ondernemingen naast elkaar: wat mag wel en wat mag niet? En wat zijn de voordelen?

Waar kun je uit kiezen?

Als je een nieuwe onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. Klik of tap op de bollen voor informatie over de verschillende vormen van ondernemingen.

Beeld KvK

Welke combinaties zijn mogelijk, en waarom kunnen die interessant zijn?

Eenmanszaak en eenmanszaak

Mag het? Nee. Het is wettelijk vastgelegd dat je niet meer dan één eenmanszaak mag hebben. Dat is heel juridisch: een eenmanszaak is geen rechtspersoon, maar gelijk aan jouw ‘natuurlijke persoon’. Als natuurlijk persoon kun je slechts één onderneming hebben, want al je handelingen, je verantwoordelijkheid én je vermogen (privé of in het bedrijf) vallen hierin samen. Gaat je bedrijf failliet? Dan ga jij ook failliet.
Waarom zou je het willen? Het kan zijn dat je als zzp’er meerdere diensten aan wilt bieden. In dat geval kun je een nieuwe activiteit of nieuwe vestiging inschrijven bij je eenmanszaak. Daarvoor kun je zelfs een andere bedrijfsnaam bedenken, zodat je verschillende praktijken makkelijk uit elkaar te houden zijn.

Eenmanszaak en vof/maatschap

Mag het? Ja, ondanks dat schuldeisers ook bij een ‘vennoot’ of ‘maat’ aanspraak kunnen maken op het privévermogen. Volgens de KvK is de situatie anders dan bij een eenmanszaak, omdat er meerdere ‘natuurlijke personen’ (vennoten, maten) bij betrokken zijn. Dat betekent meerdere vermogens, meer geld en dus minder risico voor schuldeisers.
Waarom zou je het willen? Freelance journalist en filmmaker Luc Seton begon een halfjaar geleden met twee andere freelancers een maatschap. Dat hebben ze vooral gedaan om hun maandelijkse inkomsten wat meer te structureren.

“Het geld dat we verdienen, komt allemaal op een grote hoop. Daaruit betalen we onszelf een vast maandloon. Het motiveert ons ook om flink aan de slag te gaan, want je wilt niet op andermans zak teren.”


Vanaf 2014 zijn de voorlopige cijfers weergegeven

Bv en bv

Mag het? Ja.
Waarom zou je het willen? Een heleboel aparte bv’s beheren is qua kosten juist niet wenselijk. Ondernemers die meer dan één bv oprichten, kiezen vaak voor een ‘holdingstructuur’. In feite is de holding bv eigenaar van alle bv’s (werkmaatschappijen) die eronder hangen. Zo kun je geld besparen. Bovendien kunt je winst beschermen tegen risico’s. De KvK zegt hierover:

“De bedrijfsactiviteiten, zoals producten maken, opdrachten uitvoeren en personeel inhuren, vinden plaats in de werkmaatschappijen. In de holding brengt u bijvoorbeeld uw winst, pensioen, patenten en andere waardevolle zaken onder. Zo raakt u niet alles kwijt bij een eventueel faillissement.”

Bv en eenmanszaak/maatschap/vof

Mag het? Ja. Let er wel op dat je genoeg uren blijft werken voor je eenmanszaak. Als de Belastingdienst daarover twijfelt, profiteer je namelijk niet meer van de belastingvoordelen voor ondernemers.
Waarom zou je het willen? Als de activiteiten van je eenmanszaak goed lopen en je veel omzet genereert, kan het voor de belasting voordeliger zijn een bv op te richten. Maar het verschilt per situatie. ICT-specialist Ronald van Barneveld is bijvoorbeeld eigenaar van een vof waarvan zijn eigen holding bv de ene vennoot is, en hijzelf (als persoon) de andere. Deze constructie is in zijn geval fiscaal voordelig. Van Barneveld:

“Mijn accountant heeft dit bedacht, ik zou er zelf niet opgekomen zijn. Alle lasten worden vanuit de vof betaald. Een deel van de winst gaat naar de holding, dat is voor mijn pensioen.”

Coöperatie en bv/eenmanszaak

Mag het? Ja, als bv kun je onderdeel worden van een bedrijfscoöperatie. Als zzp’er is een ondernemerscoöperatie erg geschikt. Let wel op dat je naast het werk voor de coöperatie nog andere opdrachtgevers hebt. Anders zal de Belastingdienst oordelen dat je te afhankelijk bent van de coöperatie en je niet meer beschouwen als zelfstandig ondernemer. En dus profiteer je ook niet meer van de belastingvoordelen.
Waarom zou je het willen? Voor freelancers kan een coöperatie de uitkomst zijn bij een grote klus of een groot project dat je niet in je eentje kunt doen. In een bedrijfscoöperatie kun je profiteren van gezamenlijke inkoop of marketing. De zuivelcoöperatie FrieslandCampina is een bekend voorbeeld: