Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Eén man voorzag wat Wilders miste

Ik kan op dit soort dagen enorm genieten van de gelijkhebbers. Politici die het altijd al wisten. Zieners die al jaren de noodzaak van extra terreurbestrijding onderstrepen. En die andere pleitbezorgers voor extra veiligheid nu lekker wegzetten als waaghalzen uit het naoorlogs verzet.

Dus ik vond het mooi dat Alexander Pechtold gisteren, in gesprek met De Telegraaf (Alexander praat graag met De Telegraaf), terughaalde hoe hij eerder „maanden” vocht om bezuinigingen terug te draaien die Rutte II op AIVD en politie wilde doorvoeren.

„Terugkijkend”, zei Alexander, „vind ik het echt onbegrijpelijk: dat het kabinet in 2012 zo enorm heeft bezuinigd op veiligheid.”

Ik pakte er even het D66-verkiezingsprogramma van 2012 bij, om te zien wat Alexander destijds zélf met onze veiligheid van plan was.

Boeiend genoeg kwam de burgeroorlog in Syrië, begonnen in 2011, er niet in voor. En als je de door-rekening van het D66-programma door het CPB bekeek, viel nog een detail op: D66 wilde een half miljard euro, uh, bezúínigen op veiligheid. Plús een half miljard op Defensie.

De kortingen van Rutte II op de AIVD behoren zeker tot de domste uit de recente geschiedenis. Maar de 65 miljoen die de coalitie van het AIVD-budget haalde, was, ik zeg het maar even, geen kwart van de bezuinigingen op veiligheid die Alexander zelf van plan was.

Nee, dan Geert Wilders. „Ik zeg het al meer dan 10 jaar”, twitterde hij de nacht na de aanslagen. „De islam hoort niet bij ons. Brengt overal geweld en gevaar.”

Dus bekeek ik eveneens even zijn laatste verkiezingsprogramma. Ook geen Syrië. En het CPB plaatste Geerts daadkracht in een nuttige context: óók hij bezuinigde een half miljard op veiligheid én een half miljard op Defensie. Evenveel als Pechtold, zijn favoriete slapjanus. Dit natuurlijk omdat Geert al zolang waarschuwt.

Was er in 2012 dan niemand met vooruitziende blik? Jawel: de SGP van Kees van der Staaij beloofde, stilletjes bijna, als enige, een kwart miljard euro extra voor veiligheid – toen het echt zin zou hebben gehad.

En dit is allemaal oude koek: feitjes uit 2012 die elke kiezer kan weten. Evengoed vermoed ik dat, behalve wat SGP- getrouwen, niet veel burgers hier kennis van hebben.

Dit zegt, vrees ik, vrij veel over hoe wij onze debatten voeren: de politicus die hard genoeg roept dat hij jaren terug het licht al zag, kan vrijwel onweersproken zijn gelijk halen.

Ook als het gelijk er niet eens is.