Experimenteel middel redt Britse zuster

De Britse verpleegster Pauline Cafferkey die tijdens haar uitzending naar Sierra Leone ebola opliep, genas en vervolgens werd geveld door een hersenvliesontsteking veroorzaakt door het ebolavirus, is opnieuw genezen. Eind vorige week werd zij ontslagen van een gesloten verpleegafdeling in het Royal Free Hospital in Londen en kon ze worden overgebracht naar een ziekenhuis in Glasgow, dichterbij vrienden en familie. Ze is niet langer besmettelijk, zeggen de artsen.

Toen haar ebola-infectie begin oktober weer opspeelde, was dat niet alleen levensgevaarlijk voor haarzelf, maar ook voor mensen in haar directe omgeving. Veertig personen met wie zij in die periode daarvoor direct contact had gehad, kregen daarom een experimenteel vaccin tegen ebola aangeboden.

De doodzieke Cafferkey kreeg het experimentele ebolamedicijn GS-5734 toegediend tijdens de maand dat zij in isolatie werd verpleegd. Dat middel wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Gilead Sciences. Het heeft de infectie bij Cafferkey in tweede instantie onder de duim kunnen krijgen. GS-5734 werkte in apenproeven tegen ebola en wordt op dit moment op veiligheid getest in gezonde vrijwilligers.

Eerder werd Cafferkey behandeld met een experimenteel antiviraal middel en een plasmatransfusie van een collega, William Pooley, die in 2014 een ebola-infectie overleefde.