Geen explosieven gevonden bij stadion Hannover

De wedstrijd Duitsland – Nederland is vanavond afgelast na berichten over een aanslag.

Foto Michael Sohn/AP

Bij onderzoek in en rondom het voetbalstadion HDI-arena in het Duitse Hannover zijn geen explosieven gevonden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Boris Pistorius van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekend gemaakt. Er is ook niemand opgepakt.

De wedstrijd Duitsland - Nederland werd eerder vanavond afgelast na berichten dat er mogelijk een aanslag rondom het duel zou plaatsvinden. De al aanwezige toeschouwers werden daarbij verzocht het stadion te verlaten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière besloot het duel af te gelasten na berichten dat er mogelijk explosieven in en om het stadion aanwezig zouden zijn. In de Duitse media ging het bericht rond dat er onder meer een ziekenauto met springstof bij het stadion gevonden zou zijn.

Volgens De Maizière blijkt het echter om loos alarm te gaan. “Ik heb geadviseerd de wedstrijd af te lasten. Het allermoeilijkste om aanwijzingen op juiste waarde te schatten.”

Tipgever onbekend

Uit welke hoek het bericht over de aanslagdreiging kwam is nog onbekend. De Maizière wilde daar tijdens zijn persconferentie nog niet nader op ingaan. Volgens het Duitse Der Spiegel kwam de melding van een “buitenlandse inlichtingendienst”, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Evacuatie verliep rustig

Correspondent Frank Vermeulen was bij het stadion aanwezig. Volgens hem verliep de evacuatie rustig:

“Ik stond nog voor het stadion toen de politie vertelde dat de wedstrijd is afgelast. Het publiek verliet rustig en gelaten het stadion.”

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Een onbeheerde koffer en nog een tweede veiligheidsprobleem zouden tot cancellen interland #GERNED geleid hebben. https://t.co/4OLMPFFjso
Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Interland Duitsland-Nederland gecanceld. Nog geen verklaring. Publiek gelaten. Was nog niet in stadion https://t.co/WHD13oYdBK

Nederlands en Duits elftal afgevoerd

Zowel het Nederlands als Duits elftal zijn na het bericht over de afgelasting naar een veilige plaats gebracht. Oranje is inmiddels weer onderweg naar huis. Manager betaald voetbal Bert van Oostveen zegt namens de KNVB:

“Ze zijn veilig op weg. Het gaat er niet om of ze met een vliegtuig of met de bus naar Nederland gaan. Er was geen reden meer om hier te blijven.”

Merkel aanwezig

Bij het duel dat om 20.45 uur zou beginnen, zou ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel samen met andere ministers aanwezig zijn. Zij is inmiddels weer in Berlijn.

Ook de Nederlandse ministers Edith Schippers en Jeanine Hennis-Plasschaert zouden de wedstrijd bijwonen. Zij hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd.

“Het voelt als een nederlaag dat deze wedstrijd is afgelast. De wedstrijd stond in het teken van onze steun aan Frankrijk. Maar veiligheid voor toeschouwers en spelers staat uiteraard voorop.”

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis Om veiligheidsredenen stadion in Hannover al moeten verlaten. Helaas.

Aanslagen bij Frankrijk - Duitsland

Het Duitse nationale elftal speelde afgelopen vrijdag tegen Frankrijk toen bij het Parijse stadion Stade de France drie zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen. Het bleek de voorbode voor verschillende aanslagen in de Franse hoofdstad. Die Mannschaft bracht toen de nacht door in het stadion.