DNB opent klokkenluidersloket voor corruptie en witwassen

De interne controle op witwassen, corruptie, ontwijking van internationale sancties en financiering van terreur schiet bij Nederlandse financiële instellingen vaak ernstig tekort. Daarom gaat De Nederlandsche Bank (DNB) extra letten op integriteit in de financiële sector, zo maakte de toezichthouder gisteren bekend.

Volgend jaar zal de toezichthouder een speciaal loket inrichten voor klokkenluiders. Zij kunnen misstanden dan direct melden bij DNB.

DNB onderzocht de controle op integriteitsregels bij 170 instellingen. Het gaat vooral om banken, maar ook om verzekeraars, pensioenfondsen, trustkantoren en transactiekantoren.

Bij een derde van de instellingen bestaat er geen risicobeleid of is het slecht. Vooral bij trustkantoren (bedrijven die bv’s beheren) en bij transactiekantoren (zoals Western Union) gaat het vaak mis. Slechts zeven van de 170 instellingen hebben het risicobeleid goed op orde. „We horen nog te vaak: zo’n vaart zal het niet lopen, witwassen komt in Nederland toch niet voor, de regels zijn over the top, de business moet toch blijven draaien”, aldus DNB-directielid Frank Elderson. De toezichthouder wil geen nieuwe regels, maar zal wel inspecties uitvoeren bij de instellingen zelf.

Onlangs kwam Rabobank in opspraak door een witwasschandaal bij een filiaal in Californië. DNB legde ABN Amro deze maand een boete van 625.000 euro op wegens slechte screening op witwassen van klanten in Dubai.

DNB gaat extra letten op verzekeraars. In de gisteren gepubliceerde ‘Toezichtvooruitblik’ staat dat er „risico’s” zijn bij „enkele grote verzekeraars” bij de naleving van de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ en van de Sanctiewet. Die risico’s bestaan vooral bij dochterondernemingen en kantoren in het buitenland.