Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Terreur kost niet alleen mensenlevens, het is ook een enorme klap voor de economie. De Volkskrant rekent uit dat de aanslagen van afgelopen week in Parijs honderden miljarden tot biljoenen euros kunnen gaan kosten.

Dat geld wordt onder meer verloren door langere wachtrijen op vliegvelden en strengere beveiliging van evenmenten, maar ook aan mogelijke aanpassingen in het Verdrag van Schengen. Als vrij verkeer van goederen en personen in de Europese Unie op de schop gaat komt de gezamelijke munteenheid in gevaar. Of zoals De Volkskrant het omschrijft:

‘Wat tien miljoen Grieken niet lukten, krijgen dan enkele tienduizenden IS-strijders voor elkaar.’

Tien jaar na 9/11 rekende de New York Times uit dat de aanslagen de Verenigde Staten een slordige 3,3 triljoen dollar gekost hadden, inclusief de oorlogen in Afghanistan en Irak. Het kostte Al Qaida destijds ongeveer een half miljoen om de aanslagen uit voeren.

Hans Anders gaat mogelijk in de verkoop

De brillenketen Hans Anders gaat misschien in de verkoop. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het bedrijf wil de komende jaren flink gaan investeren en ziet drie verschillende opties om dat te gaan doen: verkoop, een beursnotering of een herfinanciering.

De ING Bank is ingezet om de mogelijkheden te onderzoeken. Hans Anders zet in op groei in de landen waar ze al aanwezig zijn. De keten heeft in totaal 390 vestigingen, waarvan 250 in Nederland en 90 in België. Ook zijn er filialen in Zweden en Frankrijk.

De brillenwinkel werd in 1982 in Rotterdam opgericht en verwacht dit jaar een omzet van 165 miljoen euro.

‘Huizenbezitters met geldproblemen zoeken te laat hulp’

Huizenbezitters die in financiële nood zitten stellen hun bank vaak veel te laat van hun problemen op de hoogte, omdat ze bang zijn hun huis uit gezet te worden. Dat schrijft De Telegraaf.

Veel banken hebben tegenwoordig crisisteams om hun klanten bij te staan wanneer ze achter dreigen te raken bij de betaling van hun hypotheek. Maar volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis maken veel mensen uit schaamte of angst geen gebruik van deze diensten:

“De bank wordt vooral gezien als boeman. De angst is groot dat de stekker er direct wordt uitgetrokken als je meldt dat je werkloos bent geworden, in een echtscheiding ligt of met andere problemen kampt waardoor je niet meer kunt aflossen.”

Maurice Oostendorp, directievoorzitter van SNS Bank, wijst erop dat financiele problemen niet alleen nadelig zijn voor de klant, maar ook voor de bank. Het is belangrijk zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken:

“Hoe langer de periode tussen problemen bij de klant en contact met de bank, hoe groter het verlies dat in de boeken komt.”

ABN Amro zoekt zelf contact met klanten wanneer ‘de balans in het inkomsten- en uitgavenpatroon zoek raakt’ en biedt dan financiële coaching aan. In 2014 hielp de bank 4559 mensen met betalingsproblemen.

    • Ester Meerman