Deel je maaltijd met Ali of Malak

Ik eet, zij eten. Dat is de gedachte achter de app ShareTheMeal. Met één druk op de knop kun je zo een maaltijd aan een kind met honger doneren.

Boven en onder: Syrische vluchtelingen gaan naar school in een vluchtelingenkamp bij de Jordaanse stad Mafraq, vlak bij de Syrische grens. Foto Muhammad Hamed/REUTERS

Een bordje havermoutpap als ontbijt, en ’s middags maïs met bonen en erwten. Het kost, volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, vijftig dollarcent (ca. veertig eurocent) om dat één kind met honger voor te schotelen en hem of haar zo voor een dag te voeden.

Met dat idee werd de app ShareTheMeal ontwikkeld door twee Duitse medewerkers van het voedselprogramma. De app draait om een knop waarmee de gebruiker een ‘maaltijd’ voor een hongerig kind bekostigt. Lees: 40 cent overmaakt. De afgelopen drie maanden werd de app getest in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waarbij 1,7 miljoen ‘maaltijden’ werden gedoneerd door 120.000 gebruikers. Sinds vorige week is de app overal ter wereld te downloaden. Apple en Google zetten hem al tussen hun uitgelichte apps. Er kwamen in de afgelopen dagen nog eens 600.000 meals binnen.

Simpel en concreet

Sterk aan de app is hoe simpel en concreet het is. Geld doneren aan een hulporganisatie is allerminst nieuw, tóch voelt dit alsof het niet eerder gedaan is. Twee dingen staan vaak in de weg: het is te ingewikkeld en het is onduidelijk waar het geld precies naartoe gaat. Met beide rekent ShareTheMeal af.

Eerst het gemak. Na openen zie je een grote, gele knop op je scherm met de tekst ‘Share the meal’. Klik erop en je doneert veertig eurocent – eten voor één kind in honger, voor één dag. De eerste keer vul je je betaalinformatie in (PayPal of creditcard, iDeal is geen optie), elke keer daarna ben je binnen vijftien seconden klaar. Het idee is dat je je maaltijd ‘deelt’ wanneer je zelf eet. Ik eet, zij eten.

Je geld gaat niet naar een gezichtsloos ‘hongerig kindje’, maar naar een van de 20.000 kinderen die Syrië zijn ontvlucht en nu in een vluchtelingenkamp in Jordanië zitten. Na je donatie lees je dat je maaltijd ‘onderweg’ is en zie je een foto met een korte tekst over een kind waar je eten terecht kan komen. Ali, die twee jaar geleden uit het Syrische Nawah vluchtte. Of Malak, uit Daraa, die dokter wil worden en van tekenen houdt.

Een uitstekende manier om doneren concreet te maken, al betekent het in de praktijk natuurlijk gewoon dat er 40 eurocent naar de rekening van het Wereldvoedselprogramma over is gemaakt; niet dat er du moment een bordje extra wordt bereid voor iemand die al uren aan een tafeltje zit te wachten.