D66-leider Pechtold ziet geen heil in belastingplan

Het plan van staatssecretaris Wiebes levert volgens Pechtold onvoldoende banen op en is niet groen genoeg.

Alexander Pechtold (D66) kon zich wel vinden in een eerdere versie van het plan. Foto Bart Maat / ANP

D66 is tegen het belastingplan van het kabinet, waarin een belastingverlaging van vijf miljard euro wordt voorgesteld. Volgens partijleider Alexander Pechtold levert het plan te weinig banen op en is het niet ‘groen’ genoeg. “Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen”, zo stelt hij dinsdagmorgen in het AD.

Het kabinet lijkt daardoor alleen op de steun van VVD, PvdA en oppositiepartij CDA te kunnen rekenen. Die combinatie levert in de Tweede Kamer weliswaar een meerderheid op, maar in de senaat hebben de drie partijen onvoldoende zetels. Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) is al weken op zoek naar voldoende draagvlak voor het plan.

Pechtold stelt in de ochtendkrant dat zijn partij donderdag al nagenoeg akkoord was over een eerdere versie van het belastingplan. Hij zegt:

“Toen lag er een aangepast plan op tafel dat goed was voor ruim 50.000 banen. Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro’s extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Voor ons was dat minimaal verdedigbaar. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA.”

In een poging de steun van onder meer de christelijke partij te krijgen, kwam het kabinet vorige week met een pakket aanpassingen aan het plan. Pechtold noemt dat tegenbod in het AD vanmorgen “niksig”. In plaats van een lastenverlaging steekt de D66-voorman de vijf miljard euro naar eigen zeggen liever in de staatsschuld.

“Voor alle duidelijkheid: er is geen geld over, het Rijk heeft nog steeds een tekort. Als je dan niet vergroent, niet vereenvoudigt, moet je zorgen dat er extra banen komen. Dit plan schept nog geen 35.000 banen. Dan moet je het lef hebben te zeggen: hier stemmen we niet mee in.”

In de Tweede Kamer wordt later op de dag opnieuw gesproken over het belastingplan voor volgend jaar. Dan staat namelijk de stemming over het plan op de agenda. Of dat ook doorgaat, is overigens nog maar de vraag: Kamerlid Henk Krol (50Plus) heeft – vanwege de recente aanpassingen - maandag gevraagd om heropening van het debat. Hij krijgt de steun van veel oppositiepartijen.

Staatssecretaris Wiebes wordt intussen steeds somberder over de toekomst van zijn belastingplan. “Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen”, zei Wiebes vanochtend tegen persbureau ANP. Volgens Wiebes is het ingewikkeld om meerdere oppositiepartijen tevreden te stemmen. “Ik hoef maar één vin te verroeren om iemand tegemoet te komen en dan verlies ik iemand anders.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaf aan dat het kabinet “tot het moment van de stemmingen” met de verschillende partijen zal blijven praten. “We kunnen heel veel tegemoet komen, maar ze moeten ook breed gesteund worden.” Volgens hem moet iedereen accepteren “dat je misschien niet alles haalt wat je wilt binnenhalen”.