Russische geheime dienst bevestigt: het was een bom

Een bomaanslag veroorzaakte de crash van de Russische Airbus in de Sinaï, eind oktober. Dat heeft de Russische geheime dienst FSB bekendgemaakt. President Poetin werd gisteravond laat op de hoogte gebracht van deze conclusie.

Experts troffen op de wrakstukken sporen van een explosief aan, liet FSB-hoofd Aleksandr Bortnikov weten. Deze sporen laten zien dat de A321 van Kogalymavia is opgeblazen door een „geïmproviseerde springlading” met een kracht van ongeveer een kilo TNT. „We kunnen eenduidig stellen dat dit een terroristische daad was”, zei Bortnikov.

Poetin beloofde dat de „misdadigers” worden bestraft. „We zullen ze overal zoeken, waar ze zich ook verbergen. We zullen ze waar ook ter wereld vinden”, aldus de Russische president. Rusland heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd en een beloning van 50 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die naar de daders leidt.

Vlucht 9268 stortte 31 oktober neer in de Sinaïwoestijn, kort nadat het toestel was opgestegen van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh voor een vlucht naar Sint Petersburg. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Westerse diensten meldden al dat sprake was van een aanslag, Moskou wilde dat tot nu toe niet bevestigen. (NRC)