Chinezen investeren miljarden in bouw van chipimperium

De Chinese chipmaker Tsinghua Unigroup is van plan om de komende vijf jaar 300 miljard yen (44 miljard euro) te investeren in chipbedrijven. Zo wil Tsinghua de derde chipmaker ter wereld te worden. Die belofte tekende persbureau Reuters gisteren op uit de mond van voorzitter Zhao Weiguo. Een maand geleden maakte Tsinghua al bekend dat het bijna 12 miljard euro wil investeren in fabrieken voor geheugenchips.

De bedragen worden groter, het verhaal is hetzelfde. China dreigt achter te blijven in de wereldwijde chipindustrie en gebruikt door de staat gecontroleerde bedrijven als Tsinghua Unigroup om meer grip te krijgen op de markt.

De chipindustrie wordt gedomineerd door Intel, Samsung en Qualcomm. De meeste kleinere fabrikanten zijn al opgeslokt door deze top 3-spelers; in de chipsector regende het het afgelopen jaar miljardenovernames. Bijvoorbeeld: NXP koopt Freescale, Intel neemt Altera over, Western Digital koopt geheugenchipfabrikant SanDisk.

Hoewel China veel elektronica produceert, importeert het nog een groot deel van de chips uit het buitenland. Het gaat met name om chips voor geheugenopslag. Dit zogeheten flashgeheugen zit nu met name in mobiele apparaten, maar ook op de gewone laptop en in computers in datacentra neemt flash de rol van de harde schijf over. Daardoor is dit de snelst groeiende tak in de halfgeleidersector.

China probeerde een positie te kopen door middel van overnames. De afgelopen twee jaar investeerde Tsinghua Unigroup al bijna 9 miljard in deelnames, zowel in China als daarbuiten. Het opvallendste was 3,5 miljard euro voor 15 procent aandeel in Western Digital.

Een informeel bod van 21 miljard euro op het Amerikaanse Micron, dat Tsinghua afgelopen zomer uitbracht, ketste af op nationale sentimenten: de vrees dat een Chinees bedrijf de chips zou produceren die ook in Amerikaanse defensieapparatuur gebruikt worden.

De Amerikaanse chipgigant Intel kocht in 2014 een aandeel van 20 procent in Tsinghua Unigroup. Intel is de grootse producent van processoren die je in laptops en pc’s vindt.

Intel maakt ook geheugenchips en kondigde vorige maand nog aan dat het een belangrijk deel van de van ‘3D-geheugenchips’ productie naar China verplaatst. (NRC)