China wordt supercomputer-grootmacht

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Van 37 supercomputers een half jaar geleden naar 109 nu. Ook op het gebied van zeer krachtige, snelle computers ontwikkelt China als een speer, schrijft de Wall Street Journal. Als je op de meest krachtige computer ter wereld wilt werken, de Tianhe-2,  zul je bijvoorbeeld echt naar China moeten.

Interessant, denk je misschien, maar wat zegt dit nou helemaal? Volgens het artikel weerspiegelt de score van een land in de Top500, zoals de internationale ranglijst voor supercomputers heet, de internationale concurrentiekracht op het gebied van computersimulaties. En die simulaties worden tegenwoordig gebruikt voor de introductie van zo’n beetje ieder nieuw product - ‘van auto’s tot luiers’.

Hoewel de meeste supercomputers nog altijd in Amerika staan, loopt China razendsnel op de concurrentie in. En dat heeft vanwege die simulaties een economische betekenis, vertelt Horst Simon van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory:

Er wacht een enorme sprong in productiviteit als je met krachtige computers kunt werken.

Japanse bedrijven maken recordwinst

Gisteren nog het bericht dat Japan weer in een recessie zit, vandaag heel ander nieuws in de Nikkei Asian Review: Japanse bedrijven maken recordwinsten.

Bij 1530 beursgenoteerde bedrijven zal de winst voor belasting gemiddeld uitkomen op 6,6 procent becijferde Nikkei. Dat is de hoogste score sinds 2007. Die hogere winst is vooral gevolg van het feit dat de Japanners meer bedrijven opkopen en doordat ze hogere prijzen kunnen vragen voor hun producten.

Hoewel de cijfers erg positief lijken is enige nuance op zijn plaats. Grote Amerikaanse bedrijven maken gemiddeld meer winst voor belasting, het percentage ligt met 12,8 procent bijna twee keer zo hoog.

Buitenlandse films kijken wordt moeilijker voor Chinezen

Big Bang Theory en Game of Thrones, Chinezen zijn dol op buitenlandse series en films, maar de autoriteiten willen het moeilijker maken deze te kijken, schrijft de Wall Street Journal.

Buitenlandse content mag op Chinese videostreaming-sites niet meer dan 30 procent van het totale aanbod zijn. Die regel lappen sites massaal aan hun laars door gebruik te maken van een maas in de regelgeving. Als ze een buitenlandse DVD het land mogen in brengen, dan mogen ze die immers ook online plaatsen.

Daar gaat vanaf januari waarschijnlijk verandering in komen, als dit achterdeurtje in de regels wordt dichtgespijkerd. En hoewel de meeste Chinezen bijna nooit legale films en series op DVD kopen, komt de nieuwe regelgeving toch als een ‘klap’ voor Hollywoodstudio’s en de Chinese videostreamers.