Biografie Hans van Mierlo verschijnt in 2019

NRC-redacteur Hubert Smeets is aangesteld als biograaf.

D66-fractie leider Hans van Mierlo poseert in 1989 zittend in zijn auto voor fotografen na zijn bezoek aan informateur de Koning vanavond. Foto ANP

Het is een jongetje geworden en hij heet Hubert. Vandaag maakte uitgeverij De Bezige Bij bekend dat NRC Handelsblad redacteur Hubert Smeets de biografie gaat schrijven van D66-politicus Hans van Mierlo (1931-2010). De voorlopige werktitel van de biografie, die in 2019 moet verschijnen, is Een Hollandse revolutionair.

In een persbericht laat Smeets weten:

‘Van Mierlo wilde Nederland, dat vanaf begin jaren zestig in snel tempo van een verstarde verzuilde maatschappij veranderde in een liberale postmoderne samenleving, ingrijpend hervormen voordat de revolutie van de ontvoogde burgerij zou losbarsten. Van Mierlo was een “Hollandse revolutionair”.’

Het heeft even geduurd voordat een biograaf gekozen was voor de in 2010 overleden Van Mierlo, maar zowel de familie als de weduwe Connie Palmen kozen unaniem voor Smeets. Smeets ontmoette Van Mierlo voor het eerst in 1979 toen Van Mierlo in het ziekenhuis lag op dezelfde kamer als Smeets’ vader. Deze maand kwam Smeets’ boek over Poetin uit bij uitgeverij Prometheus, De wraak van Poetin. Rusland contra Europa.