Twee miljoen voor referendumdebat

Het rijk stelt twee miljoen euro beschikbaar om het maatschappelijk debat over een raadgevend referendum te kunnen voeren. Het geld wordt gelijk verdeeld tussen voor- en tegenstanders van het onderwerp van het referendum. Ze moeten daarmee activiteiten ontplooien om dat debat te voeren en aan te wakkeren. Dat heeft de onafhankelijke Referendumcommissie gisteren bekendgemaakt. Organisaties kunnen maximaal 50.000 euro en particulieren maximaal 5.000 euro krijgen. Verder is bepaald dat hooguit 80 procent van de subsidie naar organisaties gaat en de rest naar particulieren. Het eerste referendum waar de regeling voor gaat gelden, is dat van 6 april volgend jaar over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Tussen 14 december en 2 maart 2016 kunnen belangstellenden subsidie aanvragen. (ANP)