Voornemen Kamp: NAM moet bewijzen dat schade niet door aardgaswinning komt

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) is alsnog bereid de bewijslast om te draaien bij aardbevingsschade die door gaswinning in Groningen is ontstaan. Kamp komt daartoe begin volgend jaar met een wetsvoorstel, schrijft hij de Tweede Kamer.

In het voorstel ligt de bewijslast niet langer bij gedupeerde Groningers, maar bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het gaswinningsbedrijf moet bij de rechter aantonen dat de schade niet het gevolg is van gaswinning. Een Kamermeerderheid steunt dit plan van PvdA en PvdD. Doel is de positie van Groningers te versterken tegenover de NAM.

De NAM is tegen het plan. De omkering van de bewijslast heeft „niet onze voorkeur, integendeel”, stelt het gaswinningsbedrijf. In het aardbevingsgebied hoeven veel minder huizen versterkt te worden dan in eerste instantie gedacht. Tot 2021 gaat het om circa 4.000 woningen, zo concludeert de NAM op basis van nieuw onderzoek dat het afgelopen half jaar is uitgevoerd door onder meer de TU Delft en ingenieursbureau Deltares. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Kamp.

De NAM heeft maandag de resultaten van het laatste onderzoek gepresenteerd. Veel onderzoek spitste zich toe op het testen van de sterkte van Groningse gebouwen.

Volgens de NAM zullen er na 2021 waarschijnlijk niet meer dan een paar honderd extra gebouwen per jaar moeten worden versterkt.

De nieuwe schatting is volgens de NAM te danken aan verbeterde methoden voor het voorspellen van grondbeweging, die nu mede is gebaseerd op een gedetailleerde beschrijving van de ondiepe bodemlagen: „Uit de belastbaarheidsstudies komt naar voren dat gebouwen uit de jaren 60 en 70 in het algemeen veel sterker zijn dan oorspronkelijk werd ingeschat.” (NRC/ANP)