Waarom heet IS soms ook Daesh?

President Obama verwees gisteren tijdens de G20 in Turkije naar „Daesh”, de naam die in de Arabische wereld veel gebruikt wordt voor de Islamitische Staat.  Waarom gebruikt hij dit woord ineens? De terreurgroep heeft vele namen: ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië), ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant), IS (Islamitische Staat) en Daesh.

De Arabische afkorting Daesh staat voor Islamitische Staat in Irak en de Levant (al-dowla al-islaamiyya fii-il-i’raaq wa-ashshaam). De keuze van Obama is politiek: dit  acroniem wordt gebruikt om de pompeuze naam van de groep en haar claim op een staat te bespotten.  Het is een neologisme, een nieuw woord dat grappig klinkt. Bovendien verwijst het naar het Arabische woord ‘Daes’, wat zoiets betekent als ‘iets of iemand die verplettert’. Frankrijk gebruikt al langer Daesh in plaats van IS.

Naschrift (17 november 2015): Een eerdere versie van dit bericht klopte niet volledig. Dat is hierboven gecorrigeerd. [red.]