Wat is er mis met Molenbeek?

De Brusselse gemeente, overwegend bewoond door moslimmigranten, heeft een slechte reputatie. 

Zijn de aanslagen in Parijs Made in Belgium? Huurauto’s gebruikt door de terroristen kwamen uit België. Van twee van de inmiddels geïdentificeerde terroristen – beiden met de Franse nationaliteit – is bekend dat ze Brussel als uitvalsbasis gebruikten. Meer specifiek: Molenbeek.

De Brusselse gemeente, overwegend bewoond door moslimmigranten, heeft een slechte reputatie. Brahim Abdeslam, die zich afgelopen vrijdag in een café in Parijs opblies, woonde er jaren. Zou zijn broer Salah, die er in Parijs ook bij was maar ontkwam, zich in Molenbeek schuil houden?

„Kom tevoorschijn, met de handen boven het hoofd!”, klonk het gisteren uit de megafoon van speciale politie-eenheden voor een pand in Molenbeek. Er bleek geen enkele verdachte aanwezig. De operatie werd zonder resultaat beëindigd.

Molenbeek als zondebok?

„U was getuige van een politieke show”, zegt Said, een veertiger van Marokkaanse afkomst. Al tien jaar woont hij in Molenbeek. „We leven hier vredig samen. Maar de politiek wilde laten zien dat België het ‘grondig’ aanpakt. Het resultaat? Iedereen zal ons, uit Molenbeek, weer met de nek aankijken.”

Men gebruikt Molenbeek als zondebok, zegt Hans Bonte, burgemeester van de Brusselse voorstad Vilvoorde. „Het is geen Molenbeeks probleem, maar een probleem van het hele stedelijke gewest Brussel.” Een maand geleden nog riep hij op tot een war on weapons in zijn land. „Er circuleren duizenden illegale wapens, maar onze veiligheidsdiensten en justitie hebben er geen enkel zicht op.”

Er is „een gruwelijk gebrek aan capaciteit”, oordeelde onlangs de toezichthouder van de politie die het werk onderzocht van de Belgische antiterreureenheid die op internet moet zoeken naar gevaarlijke groeperingen. Internet Intelligence Support Unit, zo heet het team. Bij het ‘team’ werkt één vrouw, in deeltijd.

„Hier is het makkelijk wapens shoppen”, zegt de Belgische veiligheidsexpert en criminoloog Brice De Ruyver. Hij pleit voor een radicaal andere opsporingsmethode. Alle aandacht gaat nu naar de daad en daarna de dader, zegt hij. „Je moet ook snel kunnen traceren wat de logistiek is achter misdaad en terreur: waar kopen ze hun materieel, hun wapens? Daar heeft men nog amper oog voor.”

Het gebrek aan geld en middelen bij justitie helpt niet mee, zegt De Ruyver. Dossiers worden bewaard in vochtige kartonnen dozen in de kelders van justitie. „De trein van de digitalisering is daar nooit aangekomen.”

Geen toekomst

Om de kas van justitie en staatsveiligheid te spekken moet „de senaat worden afgeschaft”, vindt Bart De Wever, leider van de grootste partij N-VA (Vlaams nationalisten). „Met het geld dat we besparen kunnen we investeren in de veiligheid van ons land.” Zijn partijgenoot Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, zegt: „Molenbeek volledig uitkammen.”

„Dom spierballengerol”, zegt Hans Vandecandelaere, schrijver van het boek In Molenbeek. Molenbeek is de laatste twintig jaar uit een diep dal gekropen, zegt hij. „Het gaat hier steeds beter. Wellicht zullen geradicaliseerde moslims elkaar hier eerder treffen dan in een blanke villawijk in Brasschaat. Maar Molenbeek is geen broeihaard van jihadisten. Molenbekers walgen van het geweld en de terreur.”

Burgemeester Bonte van Vilvoorde werd laatst aangesproken door een jonge moslim. „Die gast zegt me vol bravoure: ik heb hier geen toekomst meer, ik word in Vilvoorde te veel in de gaten gehouden.”

Volgens Bonte is de verklaring even simpel als pijnlijk.

„Brussel, hoofdstad van Europa, heeft 19 gemeenten en zes politiezones waartussen het niet botert. Dat is georganiseerde chaos: de ideale schuilplaats voor radicaliserende jongens.”

 

Lees ook: In Brussel is het makkelijk wapenshoppen