Waarom is er kritiek op Facebook?


Kort na de aanslagen in Parijs activeerde Facebook de Safety Check, een manier waarop mensen via hun Facebook-pagina aan vrienden kunnen laten weten dat zij veilig zijn. Meer dan 4,1 miljoen mensen maakten gebruik van deze optie. Er was lof voor de actie van Facebook, maar al gauw volgde kritiek: waarom had Facebook de Safety Check wél ingesteld na de aanslagen in Parijs, maar niet na de eveneens door IS opgeëiste aanslagen in Beiroet een dag eerder, waarbij 43 mensen de dood vonden? Waren de angst en onzekerheid onder Libanezen soms minder erg dan die in Parijs?

Facebook-topman Zuckerberg voelde zich geroepen persoonlijk te reageren. Er zouden louter praktische overwegingen achter zitten, schreef hij. Tot de aanslagen in Parijs had Facebook de Safety Check uitsluitend ingezet bij natuurrampen. Inmiddels had het bedrijf zijn beleid aangepast, de functie zou voortaan ook worden ingeschakeld bij rampen veroorzaakt door mensen. „Wij geven evenveel om alle mensen, en doen hard ons best om mensen in nood in zo veel mogelijk situaties te helpen.”