Hoe groot is de dreiging in Nederland?

In Nederland zijn nog geen speciale politie-eenheden de straat op gegaan om verdachte jihadisten te arresteren. Zaterdag gebeurde dat wel in het Belgische Molenbeek. Dit kan erop wijzen dat er nu geen concrete aanwijzingen bestaan voor een aanslag in Nederland. Wel arresteerde de politie gisteren op Sint Maarten drie mogelijk Syrische mannen. Die wilden met valse paspoorten het Nederlands-Franse eiland betreden. Hun identiteit wordt onderzocht.

Een aanslag is voorstelbaar, schreef antiterreurdienst NCTV eerder. Sinds begin 2013 is het dreigingsniveau ‘substantieel’. Hiervoor kijkt de dienst onder meer naar het profiel van Nederland (pro-VS, pro-Israël, meedoen aan bombardementen op IS). Ook het maatschappelijke klimaat wordt beoordeeld: is de sfeer gespannen? Daarnaast is de vraag of er evenementen op het programma staan: ‘triggering events’ zoals een klimaattop in Parijs. Die geven extra publiciteitswaarde aan een aanslag. In Nederland zijn die evenementen er nu niet. Verder is relevant of Nederland op doelwitlijsten staat. Nederlandse jihadisten maanden eerder vanuit Syrië hun geloofsgenoten om aanslagen op Nederlandse doelen te plegen.