Wat is nu bekend over enkele van de daders?

Hadden de Franse en Belgische antiterreurbrigades de 26-jarige Salah Abdeslam uit Molenbeek in het vizier? Volgens de Franse tv-zender BFMTV was hij bekend bij de Belgen. Vlaamse media meldden gisteren dat hij op een lijst stond van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging.

Maar de Franse politie liet hem zaterdagmorgen doorrijden, nadat hij eerder in een auto terug naar België voor een controle was staande gehouden. Mogelijk wisten de verkeersagenten niet dat die dag bij het muziekzaal Bataclan een VW Polo was gevonden die door Salah Abdeslam uit het Brusselse Molenbeek was gehuurd.

Sindsdien is hij – net als de andere hoofdverdachte, zijn wijk- en leeftijdsgenoot Abdelhamid Abaaoud – spoorloos gebleven. Anders dan bij Abaaoud (27), die zich trots liet filmen als IS-strijder, waren er tot vorige week amper indicaties dat hij op een radicaal islamitisch spoor was beland. Op zijn twintigste had Salah Abdeslam nog een baantje. Hij werkte tussen 2009 en 2011 voor het openbaar vervoerbedrijf rond Brussel. Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure was hij technisch medewerker in de tramremise in een buitenwijk in het zuidoosten van de Belgische hoofdstad.

Salah Abdeslam werd er na twee jaar ontslagen omdat hij te lang niet op zijn werk verscheen. Daarna ging hij volgens een kennis uit zijn woonwijk Molenbeek werkloos door het leven. De kompaan, die alleen anoniem met La Dernière Heure wilde praten, had hem echter niet zien radicaliseren. „Hij was een type zoals jij en ik. We keken naar de Champions League. Hij rookte van tijd tot tijd een joint, maar hij dronk nooit alcohol. Later bezocht hij niet bepaald religieuze plekken”, vertelde de kennis. „Als we over terrorisme spraken, spotte hij ermee. Nooit zou ik me zo’n scenario hebben kunnen voorstellen. Als hij hiertoe in staat is, dan zijn al mijn kameraden dat.”

Zijn broer Mohamed, die zaterdag bij een grote politieactie in Molenbeek werd aangehouden maar gisteren werd vrijgelaten omdat hij een alibi zou hebben, vertelde de pers gisteren dat de familie nooit „problemen heeft gehad met het gerecht”. Hij zei niets te hebben gehoord van Salah, die overigens wel een paar keer in aanraking is geweest met de politie wegens kleinere delicten.

Mohamed zelf is ambtenaar op het gemeentehuis van Molenbeek. Maar tegelijkertijd berichtte het dagblad L’Echo dat zijn oudere broer Brahim (31) in Molenbeek een café dreef waar verdovende middelen werden verhandeld. Een zus en een van de andere broers hadden een klein aandeel in dit café ‘De Begijnen’. Brahim voerde vrijdag met kalasjnikovs een zelfmoord aanval op een café op Boulevard Voltaire in Parijs uit.

Eliteschool

Buurtgenoot Abdelhamid Abaaoud, een kennis van Abdeslam, was wel bekend bij de autoriteiten. Toch is ook hij tot nu toe niet opgepakt. De Belgische politie vermoedt dat hij de organisator was van een verijdelde terreuractie in Verviers. De politie viel in januari een huis in deze stad binnen, arresteerde enige potentiële terreurverdachten maar trof hem niet aan. Ze verdenkt hem ook van betrokkenheid bij de mislukte aanslag in augustus op een Thalystrein tussen Brussel en Parijs. Volgens het Franse dagblad Le Monde stond de voortvluchtige Abaaoud eveneens in contact met de Fransman die in mei 2014 een schietpartij ontketende bij het Joods Museum van België.

Abdelhamid Abaaoud heeft een goede achtergrond. Hij zat op een hooggekwalificeerde middelbare school in Ukkel, een keurige middenklassewijk bij Brussel. In 2014 kreeg zijn familie te horen dat hun zoon een ‘martelaar’ zou zijn. Abdelhamid Abaaoud bleek echter niet te zijn ‘gesneuveld’ maar nog steeds alive and kicking te zijn. Hij reisde tussen Syrië en België heen en weer. Zijn naam en foto stond op opsporingslijsten. Abaaoud was er trots op dat hij al die tijd steeds wist te ontkomen.

„Dit alles bewijst dat een moslim niet bang hoeft te zijn voor de inlichtingendiensten van de kruisvaarders”.