23 arrestaties bij tientallen huiszoekingen door heel Frankrijk

Vannacht werden huiszoekingen gedaan na de aanslagen van afgelopen vrijdag, waarbij ten minste 129 mensen om het leven zijn gekomen.

Kaarsen bij het Bataclan theater in Parijs waar tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal zelfmoordaanslagen werden gepleegd.
Kaarsen bij het Bataclan theater in Parijs waar tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal zelfmoordaanslagen werden gepleegd. Foto± Bart Maat / ANP

De Franse politie heeft maandagochtend vroeg meer dan 150 huiszoekingen verricht bij mensen uit “islamistische milieus”. Dat maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, maandag bekend. Bij de invallen werden 23 mensen opgepakt en werden 31 wapens in beslag genomen, waaronder raketwerpers, een kalasjnikov en meerdere pistolen.

Drie aanhoudingen werden volgens het Franse televisienetwerk iTele verricht in Toulouse. Andere plaatsen waar huiszoekingen werden verricht zijn onder meer Grenoble, Calais en Bobigny, een voorstad van Parijs.

De grootschalige operatie van maandagochtend is een reactie op de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag, waarbij 129 mensen om het leven zijn gekomen en 352 mensen gewond raakten. Cazeneuve liet maandag weten dat er sinds de aanslagen van vrijdag aan 104 mensen huisarrest opgelegd.

Arrestatiebevel voor mogelijke dader

De Franse en Belgische politie zoeken nog steeds naar een 26-jarige man die mogelijk was betrokken bij de aanslagen in Parijs. Deze verdachte, Abdeslam Salah, is geboren in Brussel. De politie waarschuwt mensen om op afstand te blijven, indien zij de man zien. De man wordt omschreven als een “gevaarlijk individu”.

Er is een internationaal arrestatiebevel uitgegeven om de man aan te houden. De man is de broer van één van de aanslagplegers die vrijdagavond zijn omgekomen. De broers woonden in België en hebben volgens Franse media ook de Franse nationaliteit. Een derde broer zit vast in België, maar het is niet duidelijk of hij betrokken was bij de aanslagen.

Duitse minister twijfelt of paspoort van dader was

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) is sceptisch over de echtheid van het Syrische paspoort dat is gevonden bij het lijk van een van de aanslagplegers in Parijs. Ze zei zondagavond op de Duitse televisie dat het document mogelijk is vervalst.

Daarnaast riep ze Duitsers op Syrische vluchtelingen niet tot zondebokken te maken voor de terreurdaden van Islamitische Staat.

De minister is niet de eerste persoon die twijfelt aan de echtheid van het gevonden paspoort. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei eerder tegen het Amerikaanse CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.