Wat heb je aan een aandeel van je favoriete team?

Ajaxtrainer Frank de Boer opent de AEX. Foto Toussaint Kluiters / ANP

Supporters van voetbalclubs hebben het vaak over ‘mijn club’ als ze hun favoriete team bedoelen. In enkele gevallen kunnen ze ‘mijn’ letterlijk gebruiken. Want sommige clubs zijn beursgenoteerd en iedereen kan dus voor een stukje eigenaar zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=fjBFIemew4M

Het bedrijf dat het Amerikaanse honkbalteam Atlanta Braves bezit, gaat aandelen van de club uitgeven, werd vorige week bekend. Is het investeren in een sportclub een verstandige keuze?

Welke clubs zijn beursgenoteerd?

De sport met de meeste beursgenoteerde clubs is voetbal. Op dit moment zijn er 23 Europese voetbalteams op de beurs actief. Van hen zijn er 22 genoteerd aan Europese beurzen en eentje op een Amerikaanse: Manchester United.

Ajax is de enige Nederlandse voetbalclub waarvan aandelen worden verhandeld. In 1998 ging de club naar de AEX. Niet alle aandelen zijn te koop. 72,2 procent is in handen van de vereniging Ajax.

In Amerika zijn geen directe beursnoteringen van sportclubs. Wel zijn er clubs eigendom van grotere bedrijven op de beurs. Basketbalclub New York Knicks en ijshockeyclub New York Rangers zijn bijvoorbeeld van The Madison Square Garden Company. Liberty Media is de eigenaar van de Atlanta Braves.

De koersen

Alle voetbalclubs die op Europese beurzen actief zijn, worden bijgehouden in de Stoxx Europe Football Index. Bij de start in 2002 van de index waren dat er nog 33, nu zijn het er 22. In de laatste vijf jaar is de waarde van de aandelen flink gedaald.

Individueel doen clubs het beter. Een aandeel Ajax is vandaag de dag meer waard dan vijf jaar terug.

Manchester United staat genoteerd op de beurs van New York. Vanaf 1990 was de club op de London Stock Exchange actief, totdat de rijke Amerikaan Malcolm Glazer in 2005 meer dan 75 procent van het team in handen kreeg en de club van de beurs haalde. In 2012 werd toch weer besloten tot een beursgang van een deel van de aandelen. Op de Dow Jones wordt zo’n 24 procent van het totale aantal aandelen van Manchester United verhandeld.

Zijn beursgenoteerde clubs rijker en beter?

Manchester United is de rijkste club ter wereld en beursgenoteerd, maar veel teams met veel geld halen dat ergens anders vandaan. Rijke clubs Manchester City en Paris Saint-Germain hebben Arabische sjeiks of investeringsmaatschappijen als eigenaar met zoveel geld dat Dagobert Duck er in zou verdrinken.


groen = beursgenoteerd, rood = ooit beursgenoteerd, nu privaat, blauw = privaat

In 2011 is onderzoek gedaan naar wat een beursnotering een club oplevert. Een belangrijk argument om naar de beurs te gaan, is kapitaal ophalen voor het aankopen van spelers. Met de hoop dat een club beter gaat presteren.

Onderzoekers Bauer en McKeating berekenden dat een club die naar de beurs gaat per seizoen één punt meer haalt dan voor de beursnotering. De waarde van een aandeel in een voetbalclub steeg volgens diezelfde onderzoekers minder dan het gemiddelde van de beurzen.

Wat levert het een aandeelhouder op?

Clubs keren niet zomaar dividend uit. Ajax heeft besloten dat over 2014 wel te doen: 8 cent per aandeel. Manchester United betaalt volgend jaar 4,5 dollarcent (3,95 eurocent) voor elk aandeel.

Zes van de huidige 23 Europese voetbalclubs met een beursnotering hebben ooit dividend uitgekeerd.

 

    • Joram Bolle