Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cabaret

Volkse Jekkers spart met kunstenaar Van Merwijk

Voor wie houdt van Jeroen van Merwijk en zich Harrie Jekkers herinnert als een naam uit de vorige eeuw, is hun optreden een vervreemdende ervaring. In hun opzet is Jekkers (64) de geslaagde artiest, die bij deze comeback het talent Van Merwijk (60) introduceert bij zijn publiek, het grote publiek. Want hij is fan van zijn liedjes is hij, zegt Jekkers, de vroegere zanger van Klein Orkest en van de Haagse schlager O o Den Haag. Waarna Van Merwijk achteloos zijn brille demonstreert in de nummers Krappe schoenen en Positief lied.

Het aardige is dat ze het onderling verschil flink aandikken. Van Merwijk is het directeurszoontje, de man van cachet en niveau, Jekkers de zoon van een magazijnbediende, de Hagenees die praat over „geld, drank en lekkere wijven”’.

De afstand tussen de volkse komiek en de kritische cabaretier valt weg als ze zingen. De gloed in de stem van Jekkers is onaangetast en sluit mooi aan bij de scherpe toon van Van Merwijk, in een handvol sterke liedjes, solo en in duet.

Wat ze ook delen is de drang naar vrijheid en onafhankelijkheid. Dat is gelukt. Voor Jekkers betekende dat veertien jaar ‘kantelen’ aan zijn zwembad in zijn huis in Spanje – whisky-cola. Samen met zijn buurman, want „je moet zuipen met matuh”. Dat is het soort grap waar deze Haagse gabber in glorieert: leutige gein en vrolijke gezelligheid, gebracht met de branie van een nooit om verhalen verlegen zittende kroegtijger. Prima te doen voor een avondje.