Verstappen krijgt onbedoeld de complimenten van Hamilton

Max Verstappen wordt dankzij zijn inhaalacties én de diskwalificatie van de Felipe Massa negende in São Paulo.

Onbedoeld gaf wereldkampioen Lewis Hamilton gisteren na de Grote Prijs van Brazilië een groot compliment aan nummer negen Max Verstappen. De Britse Formule 1-coureur kon zijn tweede plaats, ruim zeven seconden achter zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg (Mercedes), maar moeilijk verkroppen. „Snelheid had ik genoeg, maar je kunt op dit circuit gewoon niet inhalen”, klaagde Hamilton, die nog altijd wacht op zijn eerste triomf in Brazilië.

Wat de drievoudige titelhouder kennelijk nog niet wist, was dat Verstappen tijdens de race op Interlagos in São Paulo liefst drie keer erin slaagde een concurrent te passeren. Mede daardoor eindigde hij op de negende plaats. Dat kwam ook omdat de Braziliaan Felipe Massa uren na afloop vanwege een te hoge bandentemperatuur gediskwalificeerd werd.

Verstappen, die vanaf de negende plek was gestart, reed een indrukwekkende race. Na 25 ronden lag Verstappen tiende, waarna hij aan het begin van de 33ste ronde door een gewaagde én geslaagde inhaalmanoeuvre in de buitenbocht Sergio Pérez voorbij stak. In de 59ste ronde herhaalde hij dit kunststukje in een duel met de Braziliaan Felipe Nasr (Sauber) om de elfde plek. In de 68ste ronde haalde Verstappen op fraaie wijze ook Pastor Maldonado nog in.

„Ik ben tevreden, over het algemeen was het een goede wedstrijd”, liet de coureur van Toro Rosso op zijn website weten. „Dit was het maximale dat erin zat. Realistisch gezien, was er met die lange rechte stukken niet meer mogelijk. De eerste meters van mijn start waren niet helemaal top, maar de eerste bochten wel. Op de rechte stukken had ik geen kans. Het was wachten op fouten van anderen.”

Over één van zijn inhaalacties, zei hij: „De topsnelheid was weer een probleem, maar ik wist dat Pérez met zijn banden worstelde. Ik kwam goed uit de laatste bocht en probeerde het buitenom aan het einde van het rechte stuk. We gaven elkaar net genoeg ruimte en het lukte.” (ANP)