Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Tsjechië bevestigt monopolie in Fed Cup: vierde titel in vijf jaar

Maria Sjarapova won haar twee enkelpartijen, maar dat was niet genoeg voor een Russische eindzege.

Voor de vierde keer in vijf jaar hebben de Tsjechische tennissters de Fed Cup gewonnen. In het afsluitende en allesbeslissende dubbelspel moesten Barbora Strycova en Karolina Pliskova er in eigen huis diep voor gaan, maar ze wonnen in drie sets (4-6, 6-3 en 6-2) van de Russinnen Anastasia Pavljoetsjenkova en Jelena Vesnina. Daarmee brachten ze de eindstand op 3-2 en wonnen zo het landentoernooi.

De dubbelpartij was de afsluiter die de finale verdiende. Beide teams speelden een uitstekende partij en gaven elkaar weinig toe. Na ruim twee uur spelen betekende een mislukte volley van Pavljoetsjenkova de winst voor Pliskova en Strycova.

Voor Pavljoetsjenkova kwam het verlies in het dubbel extra hard aan. Maria Sjarapova stond daardoor met lege handen. De Russische ster speelde voor het eerst in een Fed Cup-finale en moet nu weer een jaar wachten voordat ze het gat op haar palmares kan vullen.

Sjarapova won twee enkelpartijen in het finaleweekend. Zaterdag versloeg ze Pliskova en maakte daarmee een vroege achterstand goed. Petra Kvitova, die op zaterdag won van Pavljoetsjenkova, was het tweede slachtoffer van de Russische nummer vier van de wereld. In een hoogstaand en spannend duel won Kvitova de eerste set, maar daarna bleek Sjarapova over meer inhoud en stalen zenuwen te beschikken (3-6, 6-4 en 6-2).

Met de 2-1 voorsprong op zak leken de Russinnen af te stevenen op een verrassing. Pliskova bleek echter een maatje te groot voor Pavljoetsjenkova en in het dubbelspel sloegen de Tsjechische tennissters alsnog toe. „Dit is de grootste zege uit mijn carrière. Ik heb er zo van genoten”, zei Pliskova na drie wedstrijden in ruim een etmaal.

Voor Kvitova en Lucie Safarova (die niet speelde in de finale maar wel deel uitmaakte van het team) was het de vierde zege in de Fed Cup. Ook in 2011, 2012 en 2014 behoorden zij tot het winnende team. (ANP)