Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Oppositie Syrië en president Assad moeten gaan praten over nieuwe grondwet

Bij topoverleg over Syrië in Wenen is afgesproken eind dit jaar een vredesoverleg te beleggen tussen de Syrische oppositie en het regime van president Assad. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zaterdag gezegd na het overleg. Ook zal volgens hem worden gepoogd een nieuwe grondwet op te stellen voor het door oorlog verscheurde land. Binnen 18 maanden zou een overgangsregering moeten worden geïnstalleerd.

Of de Syrische oppositie deelneemt aan dat beoogde vredesoverleg is nog niet duidelijk. Een eerder overleg in Genève, begin 2014, was volgens de oppositie een verspilling van tijd, die het leger van Assad de kans gaf grondgebied te heroveren. Sommige oppositieleden noemden de plannen gisteren onrealistisch. De bijeenkomst in Wenen werd overschaduwd door de aanslagen in Parijs. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov veroordeelden de aanslagen voorafgaand aan het overleg met vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Iran en andere landen die flink van mening verschillen over de manier waarop het conflict in Syrië moet worden beëindigd. Een belangrijk geschilpunt is of Assad en zijn entourage een rol kunnen spelen in een overgangsregering en welke delen van de oppositie moeten worden aangemerkt als terreurbewegingen. (AP/NRC)